За п'ять років понад 80 українських журналістів побували в заручниках бойовиків – ІМІ

06 червня 14:01

З нагоди Дня журналіста обговорювалися виклики та можливі рішення у проблемних питаннях.

 

У полон бойовиків російсько-окупаційних військ за п'ять років війни потрапили понад 80 українських журналістів, повідомила виконавча директорка організації "Інститут масової інформації" (ІМІ) Оксана Романюк під час круглого столу з нагоди Дня журналіста.

"За останні п'ять років понад 80 українських журналістів побували в заручниках саме на території Донбасу", - цитує Романюк "Укрінформ".

Також Романюк розповіла, що експерти "Інституту масової інформації" постійно фіксують випадки порушень свободи слова, минулого місяця виявили 13 таких порушень. Основним типом порушення є випадки перешкоджання законній журналістській діяльності.

Під час круглого столу було оприлюднено звернення медіаруху "Медіа за усвідомлений вибір" до президента Володимира Зеленського з пропозицією першочергових реформ у медійній сфері. Так, за останні п'ять років було вбито журналістів Павла Шеремета та Сергія Ніколаєва, у стані медичної коми після нападу перебуває журналіст Вадим Комаров. У полоні "ДНР" два роки перебуває журналіст Станіслав Асєєв, умовний вирок та підписку про невиїзд з окупованого Криму отримав журналіст Микола Семена, журналіста Романа Сущенка засудили у РФ до 12 років.

Зеленського закликають до конкретних кроків щодо гарантування свободи слова та розвитку медіасфери. Журналісти сподіваються, що обрання Зеленського означатиме нові перспективи для медіагалузі, а також незворотність реформ, зокрема щодо становлення суспільного мовлення та більшої прозорості медіавласності.

Нагадаємо, що в інтерв'ю DT.UA журналіст "Громадського", учасниця Майдану, військова кореспондентка, яка побувала в полоні у бойовиків "ЛНР" Настя Станко висловила думку, що сьогодні Україна воює не тільки проти Росії, а ще й за цінності, за майбутнє. Із цього, власне, і почався Євромайдан, але зараз ці процеси й мотивації втратили початковий вектор.