З початку року виплачено 1,5 млрд гривень аліментів

30 травня 14:01

Відповідальність неплатників аліментів планують ще більше посилити.

 

Обсяг сплачених аліментів з початку року склав 1,5 млрд гривень. Причому основна частина цих коштів – 1,14 млрд гривень, отримана з 6 лютого – з моменту початку реалізації ініціативи #ЧужихДітейНеБуває, в рамках якої було прийнято законодавство, яке значно посилило відповідальність неплатників аліментів. Про це в середу, 30 травня, на засіданні уряду повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, завдяки цим нововведенням 120 тисяч українців були обмежені у праві виїзду за кордон, управлінні автомобілем, використанні зброї та полюванні. Також були складені 16709 протоколів про притягнення боржників до відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Більше 10 тисяч боржників оголошені в розшук. Також відкрито публічний реєстр неплатників аліментів, куди внесено майже 200 000 боржників.

За словами Петренка, відповідальність неплатників аліментів цього року планують ще більше посилити, остаточно прийнявши очікує другий пакет законів.

"15 травня Верховна Рада підтримала в першому читанні три законопроекти, які забезпечують малюків додатковим захистом, ще більше посилюють відповідальність злісних неплатників. Сподіваюся, що найближчим часом депутати проголосують цей пакет у цілому", – зазначив міністр юстиції.

У той же час, новий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, у разі прийняття, буде стимулювати сумлінних батьків.

"Ми плануємо поширити податкову знижку на дошкільну, позашкільну і загальну середню освіту в Україні. Тобто пільги отримають батьки, які записали дитину в приватний садок, музичну школу, спортивну секцію або на курси англійської мови", – зазначив Павло Петренко.

Нагадаємо, ініціатор законопроектів і голова міжфракційного депутатського об'єднання "Чужих дітей не буває" Ірина Луценко пояснила, які проблеми допоможуть вирішити нові законопроекти щодо захисту дітей. Народні депутати домовилися, що розгляд цих законопроектів буде відбуватися за скороченою процедурою