З конкурсу до Вищого антикорсуду вибули ще п'ять кандидатів

23 сiчня 00:11

Міжнародні експерти засумнівалися в доброчесності і професіоналізм кандидатів у судді ВАКСУ.

 

Ще п'ять кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду України вибули з конкурсу за підсумками третього спільного засідання Громадської ради міжнародних експертів і Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що відбулося у вівторок, 22 січня.

Міжнародні експерти засумнівалися у порядності і професіоналізмі частини кандидатів. У тих, у свою чергу, була можливість прокоментувати ці сумніви і відповісти на додаткові питання, повідомляє "Центр протидії корупції".

Участь у конкурсі припинили Василь Гончарук, Ігор Коса, Андрій Малєєв, Василь Постульга і Валерій Станіславський

У той же час, Сергій Боднар, Маркіян Галабала, Ольга Саландяк і Валерія Чорна участь у конкурсі продовжили.

Наступні спільні засідання ВККС і ГРМЕ заплановані на 23, 24 і 28 січня. На них буде розглянуто ще 20 кандидатур.

Як повідомлялося, за підсумками першого і другого спільних засідання ГРМЕ і ВККС з конкурсу у Вищий антикорсуд вибули 17 кандидатів у судді.

Зазначимо, що наприкінці грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів опублікувала список кандидатів до Вищого антикорупційного суду, які успішно склали іспити. Громадська рада міжнародних експертів до 26 січня має право ветувати сумнівних кандидатів. Переможців конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду та Вищого апеляційного антикорупційного суду обиратимуть з тих, хто пройде експертизу.

Для того, щоб кандидат продовжив участь в конкурсі, його має підтримати більшість членів ВККС і ОСМЕ, або 12 осіб, у тому числі, як мінімум, троє міжнародних експертів.

Також громадські організації Центр протидії корупції, Фонд DEJURE, Автомайдан та Transparency International Ukraine презентували список кандидатів, які, на їхню думку, не гідні того, щоб працювати у Вищому антикорупційному суді. До нього увійшли 55 з 113 кандидатів, які раніше успішно склали кваліфікаційні іспити.

Детальніше про формування Вищого антикорупційного суду читайте у статті Анастасії Красносільської та Ірини Шиби "Сірі конячки" Антикорупційного суду" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".