З колишнього чоловіка Максакової зняли підозру у вбивстві Вороненкова

22 жовтня 19:55

Потерпіла повністю змінила свідчення і надала слідству іншу версію вірогідних мотивів убивства її чоловіка.

 

Росіянина Володимира Тюріна, якого ЗМІ називають кримінальним авторитетом і ватажком Братського ОЗУ, більше не підозрюють у вбивстві колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Повідомлення про підозру скасував Печерський районний суд Києва своєю ухвалою від 3 жовтня.

Суддя Олена Бусик частково задовольнила клопотання адвоката Дмитра Щербини, який представляє інтереси Тюріна, скасувавши підозру, яку росіянину заочно оголосили у жовтні 2017 року.

У коментарі "Українській правді" офіційна представниця прокуратури Києва Надія Максимець пояснила, що суд мотивував рішення повним зміною показань Максаковою, яка виклала слідству нову версію вірогідних мотивів убивства її чоловіка. Другою підставою для скасування підозри стала відсутність підтвердження отримання Тюріним письмового повідомлення про підозру.

У прокуратурі пояснили, що повідомлення колишньому чоловікові Максакової мали вручити російські правоохоронці в рамках надання міжнародної правової допомоги. Але російська прокуратура проігнорувала всі чотири запити української сторони.

"Дане рішення не означає припинення розслідування щодо замовників вбивства й інших причетних осіб, а також не позбавляє прокуратуру права підготувати нову підозру за результатами проведення додаткових слідчих дій. Також воно не впливає на суть обвинувачення щодо виконавців вбивства Вороненкова", - запевнила Максимець.

Речниця столичної прокуратури констатувала, що розслідування фактичних обставин замовлення вбивства Вороненкова ускладнює відсутність в українських правоохоронців можливості здійснювати будь-які слідчі дії на території РФ.

Нагадаємо, що 23 березня 2017 року у Києві застрелили екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова. Кілер відкрив по ньому вогонь біля готелю "Прем'єр Палас" у центрі столиці, куди Вороненков йшов на зустріч зі ще одним колишнім депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим.

16 червня у Павлограді Дніпропетровської області був затриманий 36-річний активіст Ярослав Тарасенко. Слідство вважає його співучасником Павла Паршова, який вбив екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова.

9 жовтня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про те, що прокуратура передає до суду справу про вбивство Дениса Вороненкова. За його словами, фактичним замовником вбивства є підконтрольний ФСБ кримінальний авторитет Володимир Тюрін. З ним Максакова перебувала у фактичному шлюбі, за даними росЗМІ Тюрін може бути батьком двох її старших дітей.

У травні 2018 року у прокуратурі выдзвітували про завершення досудового слідства у справі Вороненкова, а в поліції повідомили, що Інтерпол оголосив Тюріна в міжнародний розшук. У липні матеріали кримінальної справи скерували до суду.