ЮНЕСКО констатує погіршення ситуації з правами та свободами людини в окупованому Криму

21 вересня 19:08

На анексованому півострові окупанти практикують утиски нацменшин, свободи віросповідання і преси, та перешкоджають освіті рідною мовою.

 

Ситуація з правами та свободами людини в анексованому Росією Криму в погіршується, зазначили учасники зустрічі у штаб-квартирі ЮНЕСКО під головуванням заступника Генерального директора Організації Еріка Фальта, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Під час зустрічі у середу, 20 вересня, представник офісу Верховного комісара ООН з прав людини Марк Бояніч та заступник керівника французького офісу міжнародної правозахисної організації "Amnesty International" Анн Кастаньос-Сєн навели конкретні факти порушень прав людини та утисків національних меншин на окупованому півострові. Також зафіксовані утиски свободи віросповідання, преси та вираження поглядів, загрози безпеці журналістів, унеможливлення доступу до освіти рідною мовою.

Постійний представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур наголосив на придушенні російськими окупантами демократії та порушенні прав українців і кримських татар у сферах освіти, культури, свободи висловлювання, тощо.

Своєю чергою Фальт підтвердив незмінну підтримку Організацією суверенітету та територіальної цілісності України. Він також розповів про те, що секретаріат ЮНЕСКО спільно з Україною вийшов на завершальний етап консультацій щодо вироблення механізмів прямого моніторингу ситуації в анексованому Криму в сферах компетенції Організації.

Заголом у зустрічі взяли участь 120 акредитованих представників постійних місій країн-членів та інституційних партнерів ЮНЕСКО.

Захід відбувся на виконання рішень 194-201-ї сесій Виконавчої ради ЮНЕСКО "Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)". Доповідь Гендиректора Організації розглядатиметься під час 202-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, яка відбудеться 4-18 жовтня у Парижі.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН в Гаазі погодився на введення тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" у питанні дискримінації національних меншин у Криму. Крім того суд зобов'язав Росію відновити Меджліс і утриматися від обмежень для кримських татар у представництві власних інтересів.

Також серед вимог знаходиться відновлення освіти в Криму українською мовою. Крім цього, суд попросив обидві сторони утриматися від будь-яких форм расової дискримінації.

Детальніше про позови української сторони проти РФ у міжнародних судах читайте в статті Валентини Самар "У суду без слідства" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".