Євросуд зняв санкції з екс-прем'єра-втікача Азарова

20 грудня 12:21

Витрати на адвокатів Азарову також повинні відшкодувати.

 

Європейський суд анулював санкції проти екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова, який втік до Росії , повідомляє "Радіо Свобода".

"Рішення Ради ЄС від 5 травня 2015 року, про внесення змін у рішенні від 2014 року щодо обмежувальних заходів відносно деяких осіб, організацій та органів, що було пов'язане із ситуацією в Україні, анулюються, в тому пункті, що стосується пана Миколи Яновича Азарова", - йдеться у рішенні від 19 грудня.

При цьому Європейський суд не лише відмінив рішення про накладення санкцій на Азарова, але й зобов'язав ЄС відшкодувати витрати на судову процедуру його австрійським адвокатам, очолюваним Александером Еґґером та Ґабріелем Ланські, як в ході початкового судового розгляду, так і в процесі апеляції.

Захист Азарова стверджував, що при введенні санкцій були порушені фундаментальні права на власність і ведення бізнесу і на незалежне розслідування, а також що екс-прем'єр потрапив в список на підставі помилкового судження.

Нагдаємо, Микола Азаров був прем'єр-міністром України з березня 2010 року до кінця січня 2014 року. Після перемоги Революції гідності втік з України. Зараз живе в Росії.

Екс-прем'єр був оголошений Україною в міждержавний розшук за підозрою у розкраданні державних коштів. В ході підрахунків устанановлено, що Янукович і посібники за допомогою злочинних схем вивели з України суму, порівнянну з держбюджетом.

У зв'язку з цим у 2014 році ЄС заблокував рахунки в банках на своїй території, які належать Януковичу і ряду людей, що входили в його уряд, зокрема, і Азарова.