Євродепутати просять Зеленського не обмінювати Цемаха

05 вересня 01:45

Захоплений українськими спецслужбами бойовик важливий Європі, як свідок у справі про загибель рейсу МН17.

 

40 депутатів Європейського парламенту спрясували колективного листа президенту України Володимиру Зеленському, у якому попросили його не включати до списку на обмін полоненими з РФ ймовірного фігуранта справи MH17, бойовика "ДНР" Володимира Цемаха. Лист оприлюднила одна з підписантів, депутат Європарламенту Кеті Пірі.

"Ми розуміємо контекст, у якому проходять переговори, та дипломатичні зусилля української влади. Однак пан Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні збиття MH17. Доступ Спільної слідчої групи до нього і його свідчень має надзвичайну цінність для ефективного судового слідства", – сказано в листі.

Депутати також нагадали, що юридично Цемах – громадянин України, а також вказали Зеленському на положення резолюції РБ ООН, згідно якої всі особи, прямо або побічно відповідальні за знищення MH17, повинні постати перед судом.

30 серпня Елліотт Хіггінс, засновник проекту "Bellingcat", припустив, що Київ погодився включити до списку ув'язнених, які видаються Росії, Володимира Цемаха, ключового свідка у справі збитого над Донбасом пасажирського літака у обмін на звільнення українців-політв'язнів. Саме через нього, за версією Хіггінса, Путін затягував обмін.

Ексначальника протиповітряної оборони "Слов'янської бригади "ДНР" Володимира Цемаха 29 червня взяли під варту в Києві на 60 діб без права внесення застави. Бойовика вивезли з окупованої території українські спецслужби. Йому інкримінують ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи терористичної організації).

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах і ексначальник штабу так званого "Міністерства оборони "ДНР" Дмитро Купріян ("Батя") можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17. Їх допитають по відеозв'язку в якості свідків.

Нагадаємо, 19 червня слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза"), Ігор Гіркін ("Стрєлков") і українець Леонід Харченко ("Кріт"). Судовий процес у справі може розпочатися вже навесні наступного року.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину - "терористичного акту, що призвів до загибелі людини".

17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак. Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську.

Наступного дня Австралія та Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнгу". Європейська Рада також закликала РФ взяти на себе відповідальність та повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і провину конкретних осіб у цьому злочині.

Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.