ЄСПЛ об'єднав позови України до РФ з Криму і Донбасу у два виробництва

28 червня 05:17

Після цієї процедури представникам Росії стане набагато складніше домагатися припинення розгляду справ.

 

26 червня Європейський суд з прав людини визнав за необхідне задовольнити клопотання Києва і об'єднав позови за заявами України стосовно порушень Росією Конвенції про захист прав людини та основних свобод у два виробництва - з Криму і Донбасу, повідомив заступник українського міністра юстиції Іван Ліщина на своїй сторінці в Facebook.

"Замість п'яти справ України проти РФ залишилося три", - пояснив він, додавши, що єдиний позов, який так і залишився в окремому виробництві - це справа про вивезення дітей з Донбасу до РФ.

Ліщина уточнив, що даний крок ЄСПЛ дуже серйозно ускладнює життя представникам Росії, яким тепер набагато важче буде домагатися припинення розгляду справ. Ліщина також нагадав, що цього рішення Київ чекав з жовтня 2016 року.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини передав на розгляд своєї Великої палатt чотири позови проти Росії щодо дій у Криму, і в Донбасі. Ці справи стосуються звинувачень, висунутих Україною до Росії і збройних груп, які вона контролює, у порушенні Європейської конвенції з прав людини.

А тим часом у березні повідомлялося, що в Росії вивчають можливість денонсації Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) та припинення співпраці з ЄСПЛ. На думку російської сторони, під час розгляду скарг проти РФ "політизація позиції ЄСПЛ зростає", а аргументація та доводи Росії нібито не приймаються до уваги.