Якщо УПЦ МП не перейменується, держава зробить це самостійно – Мінкульт

01 лютого 18:29

"Не думаю, що це найкращий випадок для самих релігійних організацій, коли їм будуть пропонувати якісь назви", - сказав Андрій Юраш.

 

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) повинна виконати норми закону і вказати у своїй назві належність до Російської православної церкви (РПЦ), інакше її перейменує держава. Про це заявив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш на брифінгу в Києві.

Юраш зазначив, що УПЦ МП підпадає під дію закону за такими критеріями. Церква є частиною організації з центром на території країни-агресора, а також якщо у керівному органі центральної релігійної організації за межами України беруть участь з правом вирішального голосу представники релігійних структур, які діють на території України.

"Ми дуже сподіваємося, що буде прийнято відповідне адекватне рішення і тоді буде можливість і релігійним громадам у себе на місцях внести згідно з законом зміни у свої статути", - зазначив представник Мінкульту. Процес перейменування покаже наскільки керівництво УПЦ МП є конструктивним і наскільки не зацікавлене у провокуванні конфліктів у суспільстві, зазначив Юраш.

За його словами, дії держави з цього питання залежатимуть від дій керівництва цієї церкви. Якщо ж релігійна організація відмовляється перейменуватися, то з виконавчими органами проходитимуть консультації щодо прийняття рішень.

Чиновник зазначив, що якщо релігійні організації не внесуть зміни, їхні статути втратять чинність в частині, яка відправляє назву; організація збереже за собою статус юрособи, але залишиться без назви.

"Це відкриває можливості для держави самостійно вибрати і назвати цю релігійну організацію. Я не думаю, що це найкращий випадок для самих релігійних організацій, коли їм будуть пропонувати якісь назви", - додав Юраш.

Нагадаємо, що закон, який зобов'язує релігійні організації змінювати назву, якщо їхнє управління перебуває на території Росії, набув чинності 27 грудня 2018 року. Тепер релігійні організації повинні у своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вони є, і центр якої знаходиться за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності.

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".