Які схеми в МОЗ розвалила Супрун — розслідування

14 лютого 11:54

Вона провела вже п'ять глобальних змін, через які нажила собі ворогів.

 

За час свого перебування на посаді виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун знищила п'ять найгрошовитіших схем у сфері держмедицини, через що нажила собі могутніх ворогів. У той же час більшість експертів саме Супрун називають головним реформатором країни, оскільки розпочаті нею зміни настільки масштабні, що розбурхали всю країну і торкнулися мільйонів українців, пише "Новое время".

Журналісти відібрали п'ять найбільш грошових схем у сфері державної медицини, які знищила Супрун і її команда.

1. Держзакупівлі ліків

У 2015‑му Україна перейшла на держзакупівлі ліків через міжнародні організації. У підсумку бюджет став щорічно економити 40% від сум, виділених на ці цілі.

Рішення про міжнародних посередників потрібно щороку продовжувати на рівні уряду, що регулярно і робив МОЗ Супрун. Зараз відомство користується послугами трьох великих міжнародних організацій: Crown Agents, Програма розвитку ООН UNICEF.

По одному тільки напрямку дорослої онкології 90% препаратів закуповуються дешевше, ніж в 2014 році Зекономлені гроші МОЗ спрямовує на придбання додаткових ліків, наприклад для лікування лейкозу.

Причина економії - в справі держзакупівель ліків з'явився громадський контроль і одночасно зникла корупція. Раніше держава закуповувала препарати на тендерах і їх переможцями, як правило, ставали компанії, пов'язані з відомими в фармбізнесі людьми, серед яких екс-міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. Мала свій інтерес в сфері держзакупівель, за даними журналістів, і Ольга Богомолець, яка завзято критикує реформу МОЗ. Однак після реформи багато фармацевтичних компаній в рази скоротили свою частку у держзамовленні.

2. Реформа системи лікування серцево-судинних захворювань.

Відомство Супрун майже в три рази збільшило закупівлю стентів – розширювачів судин, необхідних для екстрених операцій при гострому інфаркті. В результаті у більшого числа людей з'явився шанс на порятунок, а закупівельна ціна стентів впала з 2,5–9,8 тис. грн. до 2-3,4 тис.

Міністерство змінило і систему їх розподілу. Раніше відомство повідомляло ці розширювачі для безкоштовної установки пацієнтам обласним управлінням охорони здоров'я, а тепер МОЗ надсилає стенти лікарням з урахуванням числа проведених ними операцій. Серед критиків реформи виявився Борис Тодуров, голова київського державного Інституту серця, у якого журналісти знайшли нерухомість на мільйони доларів, яку він нажив при зарплаті лікаря.

Раніше інститут серця встановлював значну частину стентів і продовжував брати плату з пацієнтів за встановлення державних стентів і після початку реформи, а зараз міністерство стало розвивати регіональну мережу центрів, здатних проводити стентування.

3. Подолання інсулінозалежність.

У 2017 році з подачі команди Супрун в Україні почав працювати єдиний електронний реєстр інсулінозалежних пацієнтів. Усіх хворих на цукровий діабет другого типу внесли в захищену комп'ютерну базу, яку бачить тільки лікар та провізор. Перший виписує електронний рецепт на препарат, а другий, звіряючись з реєстром, видає його хворому безкоштовно або за пільговою ціною.

В Україні офіційно, за документами, отримували інсулін 220 тис. пацієнтів. Але після того, як запрацював реєстр, їх раптом стало 174 тис., а різниця в 46 тис. хворих оплачувалася з державного і місцевих бюджетів.

4. Реформа оцінки знань студентів-медиків.

З цього року якість вузівської освіти почнуть оцінювати по‑новому. Раніше студенти здавали тільки іспит КРОК - тест їх лікарських знань, який приймав спеціальний центр при МОЗ. Тепер до нього додалися три іспити: з іноземної мови, клінічний за практичним навичкам, а також міжнародний з основ медицини. Останній готує всесвітня рада медичних екзаменаторів, а відповіді перевіряють за кордоном. Проте всі ректори мріють його "вбити", тому що він заважає продавати дипломи, особливо іноземцям

Новації зроблять перевірку знань більш об'єктивною і скоротить корупційні ризики. Адже традиційне тестування, як запевняє заступник міністра Лінчевський, можна було купити приблизно за $ 3,5–4 тис. З міжнародним іспитом подібну операцію не пройде.

5. Оздоровчі процедури для лікарень

З 2016 року кожна лікарня в Україні зобов'язана публікувати список наявних у неї ліків на доступних для пацієнтів місцях, оновлюючи цю інформацію щотижня. Наявність ліків, придбаних за бюджетні кошти, можна перевірити і на сайті eliky.in.ua.

За словами самої Супрун, до цього лікарні приховували від пацієнтів препарати, які купувалися за держрахунок, перепродували їх аптекам, часто перебував у самому ж медзакладі.

Нагадаємо, що 5 лютого Окружний адміністративний суд Києва за позовом народного депутата Ігоря Мосійчука тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я України. Відповідне рішення виніс суддя Сергій Каракашьян. Позов по суті повинні розглянути 15 лютого.

У суді пояснили, що рішення було винесено на підставі доводів про наявність у Супрун громадянства США, а також того, що вона перевищила термін роботи в статусі в.о. міністра.