Яблучний Спас: історія та традиції свята

19 серпня 11:09

У цей день в церкві прийнято святити яблука.

 

У понеділок, 19 серпня, християни східного обряду відзначають Другий Спас - Яблучний. За церковним календарем свято відоме як Преображення Господнє. Воно також відоме як день земних дарів - традиційне свято врожаю і день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася від літа до осені і зими. Всього в серпні відзначають три Спаси: Медовий, Яблучний і Горіховий.

Історія свята

Свято було встановлено церквою приблизно в IV столітті на честь події, що відбулася в останній рік земного життя Сина Божого. Історія така: в Євангеліях від Матвія, Луки і Марка, незадовго до своїх хресних страждань Христос відкрив своїм учням Петру, Якову та Іоану чудо Преображення. Піднявшись з ними на розташовану неподалік від Назарета гору Фавор, він преобразився перед ними: обличчя Спасителя просяяло, як сонце, одяг став білим, як світло. Тоді ж до Христа явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили з ним про те, що його кров спокутує гріхи людські. А зі світлої хмари над ними пролунав голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм улюбленим Сином.

Що святити на Яблучний Спас у церкві

У цей день в церкві святять на тільки яблука, але й інші фрукти і овочі. Згідно з традиціями, необхідно святити груші, виноград, сливи, персики, а також помідори та моркву. Можна також освятити в церкві мед і жмут колосся жита і пшениці - таким чином, людина прославляє різноманітне багатство природи.

Що не можна робити на Яблучний Спас

У цей день заборонено виконувати будь-яку роботу по дому, крім приготування їжі і збирання врожаю. Не можна шити, вишивати, в'язати, займатися прибиранням та будівельними роботами. Не можна також проганяти комах і вбивати їх, оскільки вважається, що якщо на руку двічі сіла муха, то людину весь рік буде супроводжувати удача.

Під час Другого Спаса триває Успенський піст, тому потрібно стримати розваги, тим, хто дотримується посту, потрібно відмовитися від вживання м'яса, яєць, жирної їжі та алкоголю.

Традиції свята

На Яблучний Спас прийнято запікати яблука, пекти пироги й млинці з яблуками. Згідно народним традиціям, пироги слід пекти з пісного тіста. З яблук можна також приготувати компот й варення.

Здавна вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, приносять здоров'я і достаток.

Також на свято варто збирати врожай, адже за народною традицією, урожай, що залишився після Спаса, вже не принесе користі здоров'ю.

Освяченими в церкві яблуками прийнято пригощати нужденних і дітей. Вважається, що чим щедріше роздаси яблука - тим більш прихильною буде доля.

Яблучний Спас: прикмети

Згідно з прикметами, у цей день можна передбачити погоду на наступний сезон - якщо день сонячний та безхмарний, то осінь буде сухою, а якщо дощовий, то варто чекати на мокру осінь. А ось ясний день віщує морозну зиму з хуртовинами.

Який Яблучний Спас - такий і січень буде.

Вірили також, що, якщо не їсти яблук до 19 серпня, а потім у свято спробувати яблуко з медом і загадати бажання, то воно неодмінно збудеться.