Вселенський патріархат призначив голову київської Ставропігії

12 сiчня 21:17

Головою Ставропігії обраний священик з Луцька.

 

Священний синод Вселенського патріархату призначив головою київської Ставропігії архімандрита Михайла Аніщенка, який раніше був настоятелем храму в місті Анталія, повідомляє грецьке видання Romfea.

"Саме Андріївська церква виконує роль резиденції Вселенського патріарха Варфоломія і представництва Константинопольської церкви. Новопризначений архімандрит Михайло (Аніщенко) стане її предстоятелем", - пише видання.

Архімандрит Михайло був настоятелем православного храму прп. Аліпія Стовпника Константинопольського патріархата в Анталії, також служив в храмі "Всіх Святих землі Волинської" у Луцьку і був кліриком кафедрального собору УПЦ Волинської єпархії. Його кандидатуру розглядали як кандидата у виборах на пост голови Архієпископії російських православних церков у Західній Європі.

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада України передала Андріївську церкву в постійне користування Вселенському патріарху.

6 січня Україна отримала Томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху і Томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня Томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

Детальніше про об'єднання православної церкви в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "На півдорозі до Храму" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".