Володимр Голоднюк: "Поліцейський повинен пам'ятати, що давав присягу народу, а не владі"

10 лютого 15:05

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть для інших.

 

Володимир Голоднюк, волонтер, учасник Майдану, батько загиблого 20 лютого на Інститутській Устима Голоднюка, в своєму інтерв'ю згадує про останній день життя сина, а також шукає відповіді на ключові питання, що постали перед суспільством після Майдану.

"Це запитання мені часто ставлять адвокати захисту в суді, - говорить Голоднюк. - Мовляв, як ви - колишній міліціонер, не розумієте, що працівник міліції мав право застосувати зброю. Так. Але при цьому випускається ключовий момент. Перш ніж застосувати зброю, представник міліції має вжити всіх заходів для того, аби уникнути цього моменту. І навіть застосовуючи зброю, він мусить намагатися завдати якнайменше шкоди тому, в кого стріляє".

"Мого сина вбили пострілом у голову. Тобто стріляли на ураження. У людину, котра не мала зброї. У хлопчика в блакитному шоломі. З відстані сорока метрів це було чітко видно. І це - злочин. Виконати злочинний наказ - злочин. І кожен, хто йде працювати у правоохоронні органи, з самого початку повинен собі сказати: я виконую цю роботу доти, доки мене не починають використовувати у злочинних цілях. Я давав присягу служити українському народові, а не владі, яка хоче мене використати, прикриваючись інтересами держави. Ось і все", - заключив волонтер.

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть і працюють для інших. Проект – це своєрідна спроба допомогти суспільству заглянути в себе, розібратися в смислах і цінностях, помилки і спробах, і спробувати почути себе і заново почати будувати майбутнє. Проект розвивається двома мовами – російською і українською.

Повну версію інтерв'ю дивіться тут.

Повну друковану версію інтерв'ю читайте тут.