Волкер закликав РФ виконати вимогу трибуналу ООН щодо українських моряків

25 травня 18:15

Росії давно слід звільнити українських моряків і судна, зазначив спецпредставник Держдепартаменту.

 

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив про те, що Російська Федерація повинна виконати вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права й звільнити українських моряків. Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

"Росії давно слід звільнити українських моряків і судна, які були незаконно захоплені", - зазначив американський дипломат.

Нагадаємо, що сьогодні Міжнародний трибунал ООН по морському праву ухвалив, що РФ повинна негайно звільнити українських моряків і повернути Україні затримані в районі Керченської протоки кораблі. Тим часом у МЗС РФ стверджують, що інцидент не входить до юрисдикції арбітражу ООН.

25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і судів над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення моряків, яких Росія захопила в полон. Після затвердження дати розгляду справи Росія відмовилася брати участь у слуханнях за позовом України.

Детальніше про позов проти Росії у справі військовополонених моряків читайте в статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".