Волкер перерахував країни, які погодилися відправити миротворців до України

25 вересня 03:30

При цьому дипломат підтвердив, що миротворчі сили на Донбасі повинні будуть діяти з мандатом ООН.

 

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер розповів, що вже визначилися перші країни, які готові направити своїх військовослужбовців на схід України у рамках миротворчої операції ООН, розповів сам Волкер в інтерв'ю "Еху Москви".

"Що стосується країн, ряд держав вже заявили, що вони будуть готові внести свій вклад. Про це заявили Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія і Туреччина. На мій погляд, це хороший діапазон країн, що включає кілька держав, які розглядаються в Росії більше як частина Заходу, і кілька держав, які розглядаються на Заході більше як частина простору СНД, і я вважаю, що відчуття балансу було б логічним", – зазначив він в інтерв'ю "Еху Москви".

При цьому дипломат підтвердив, що миротворчі сили на Донбасі повинні будуть діяти з мандатом ООН.

"Те, як це буде організовано, підлягає обговоренню. Те, як будуть розгорнуті миротворці, на якому етапі, підлягає обговоренню, але з фундаментальної точки зору після повного розгортання це повинні бути справжні миротворчі сили, які контролюють ситуацію в області безпеки", – підкреслив Волкер.

Читайте також: Порошенко в ООН проситиме про введення миротворців на всю територію Донбасу

Зазначимо, 11 червня в Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки". Очільники МЗС України, Франції, Німеччини та Росії вперше обговорили розміщення міжнародного миротворчого контингенту в ОРДЛО.

Раніше спецпредставник Державного департаменту США Курт Волкер повідомив про підтримку Сполученими Штатами перспективи розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, своєю чергою, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування, до окупованої ділянки російсько-українського кордону, через яку постачає бойовикам зброю, паливо, найманців і кадрових військових.

Без російської "гумдопомоги" терористичні угруповання "Л-ДНР" перестануть існувати. Тому в РФ наполягають на тому, що миротворці повинні розміщуватися лише вздовж лінії розмежування сторін в Донбасі та захищати спостерігачів місії ОБСЄ.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".