Водохресний святвечір: що можна і що не можна робити

18 сiчня 13:39

Навечір'я Хрещення Господнього передує церковному святу.

 

18 січня християни східного обряду відзначають Водохресний святвечір або Навечір'я Хрещення Господнього. Водохресний святвечір – це вечір-приготування перед церковним святом, яке називається Хрещенням або Богоявленням.

Історія свята

До V століття було прийнято відзначати народження і хрещення Ісуса Христа в один день – 6 січня. Цей день називався Феофанією - Богоявленням, що говорило про втілення Христа у світ і про явлення Трійці у водах Йорданських. Перенесення святкування Різдва Христового на 25 грудня (за Юліанським календарем) поклало початок новому церковному явищу – святкам, що закінчувалися навечір'ям, або святвечором свята Хрещення.

Що потрібно робити у Водохресний святвечір

18 січня прийнято тримати піст. Як правило, віруючі намагаються зовсім відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки.

Обов'язково в цей день потрібно прибрати в будинку, оскільки в Хрещення це робити не можна, як і зустрічати свято у бруді.

Увечері накривається стіл, головною стравою якого є "голодна кутя", бажано, щоб вона була приготована з рису. Від алкогольних напоїв в цей вечір слід утриматися.

У святвечір після літургії в храмах проводить велике освячення води, яке отримало таку назву з особливої урочистісті обряду. Вода ця називається Агіасмою, або просто водохресною водою. Під впливом Єрусалимського статуту, з ХІ-ХІІ століття водосвяття відбувається два рази – і в Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.

Крім того, у цей день також прийнято окропити святою водою своє житло.

Що не можна робити у Водохресний святвечір

В цей день забороняється лаятися, робити погані вчинки або допускати погані думки. Особливо слід дотримуватися цієї заборони забираючи святу воду або приймаючи її, оскільки від цього вона втрачає свої властивості.