"ВКонтакте" і "Одноклассники" втрачають аудиторію в Україні – дослідження

10 липня 11:26

Перше місце за відвідуваністю серед українців отримав Google.

 

Заборонені в Україні російські соціальний мережі "ВКонтакте" і "Однокласники" втрачають аудиторію серед українців. Так "ВКонтакте" за рік впала з четвертої позиції на восьму, "Одноклассники" впала з восьмого на одинадцяте місце, повідомили в середу на сайті Інтернет-асоціації України (ІнАУ) з посиланням на результати дослідження компанії Factum Group Ukraine.

За даними дослідження, за червень у ТОП-5 популярних в Україні доменів увійшли: Google, Youtube, Facebook, Ukr.Net і сайт "Приватбанку".

Заблокований в Україні російський пошуковик "Яндекс" піднявся з десятого на дев'яте місце по відвідуваності.

Дослідження проводилося з ініціативи ІнАУ на базі репрезентативною медіа-панелі чисельністю 5 тис. осіб.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко своїм указом від 15 травня ввів в дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Зокрема, провайдерам заборонили надавати доступ до російських соціальних мереж "ВКонтакте", "Однокласники" і всіх сервісів Yandex і Mail.Ru.

Втім, незважаючи на рішення РНБО, українці продовжують масово використовувати "Вконтакте", Yandex, Mail.Ru та інші російські сервіси. У цьому їм допомагають різноманітні анонімайзери, VPN-майстри і браузери зі "вшитим" VPN, наприклад, Yandex Brauser, Opera або Tor.

7 вересня президент Петро Порошенко повідомив про те, що має намір і скорочувати присутність російських соціальних мереж та інтернет-ресурсів в Україні. "Російські мережі були і залишаються інструментами спецоперацій російських спецслужб в неоголошеній війні проти України. Тому будемо і далі за ними пильно стежити і скорочувати їх присутність", - сказав президент, виступаючи з посланням до Верховної Ради.

29 грудня 2017 року Міністерство освіти і науки України доручило закрити доступ до доменних зон ".ru" і ".ру" в навчальних закладах та інших установах, що належать до сфери управління міністерства.