ВККСУ завела дисциплінарні справи проти 21 судді

28 сiчня 19:54

Серед них - 10 суддів з Криму.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України відкрила дисциплінарні справи стосовно 21 судді, в тому числі 10 суддів Автономної Республіки Крим.

"28 січня 2016 року на засіданні дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розглянуто питання про відкриття або відмову у відкритті дисциплінарних справ. За результатами перевірки Комісія прийняла рішення відкрити дисциплінарні справи", - йдеться в повідомленні, поширеному на сайті ВККСУ.

При цьому ВККСУ відмовила у відкритті дисциплінарних справ по 39 звернень. Зазначається, що комісія припинила дисциплінарне провадження щодо двох суддів.

10 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) прийняла рішення рекомендувати ВСЮ звільнити 283 кримських судді. У повідомленні уточнюється, що рішення по 277 суддям було прийнято виходячи з фактів, що свідчать про порушення ними присяги. Ще шість суддів рекомендовані до звільнення через порушення вимог щодо несумісності з посадою.

5 листопада ВРЮ прийняла рішення про звільнення судді Печерського суду Родіона Кірєєва за порушення присяги. У 2011 році суддя Родіон Кірєєв засудив екс-прем'єр-міністра України, голову ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі.

Координатор Евромайдана SOS Олександра Матвійчук вважає, що проект судової реформи, який має бути розглянутий Верховною Радою, далекий від ідеалу. Зокрема у проект закону про внесення змін до Конституції (в частині правосуддя), не включені положення про регулюванні судоустрою, дисциплінарну відповідальність суддів, суддівське самоврядування.

"За логікою авторів проекту, тепер це має визначатися на рівні звичайних законів. Враховуючи давню традицію парламенту в лічені секунди приймати найважливіші державні рішення на догоду політичним потребам, такий підхід є невиправданим і навіть небезпечним", − пише автор.

Детальніше про проект судової реформи та її недоліки читайте у статті Олександри Матвійчук П'ять недоліків змін до Конституції в частині правосуддя в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".