ВККС призначила членів ГРМЕ для відбору суддів Антикорупційного суду

10 листопада 12:02

Президент України і пов'язані з ним політики два роки всіма можливими способами блокували закон про створення цього суду.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України нарешті призначила членів Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) для участі у відборі суддів Антикорупційного суду. Створення цього органу - результат тривалої боротьби. Саме через небажання допускати незалежних міжнародних експертів до обрання антикорупційних суддів президент України та пов'язані з ним політики два роки всіма можливими способами блокували закон про створення цього суду.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Анастасія Красносільська, Центр протидії корупції. За її словами, закон прийняли лише влітку ц. р., коли невиконання вимоги МВФ щодо ролі міжнародних експертів коштувало було б українцям дефолту.

"Цим законом ми здобули перемогу, яка здавалася неможливою, - Громадській раді міжнародних експертів надано право фактично ветувати недобросовісних кандидатів у Антикорупційний суд, - відзначає експерт. - На ГРМЕ покладається надія на створення незалежного антикорупційного суду, а значить, на справедливі вироки у справах топ-корупції".

Детальніше про проблеми зі створенням Антикорупційного суду читайте в матеріалі Анастасії Красносільської "Диявол у деталях" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".