Військовослужбовці, водії й "агенти СБУ": кого бойовики видали Україні

30 грудня 03:12

З окупованої території повернулися 76 українських громадян.

 

У рамках обміну утримуваними особами в неділю, 29 грудня, Україна видала бойовикам російсько-окупаційних формувань ОРДЛО 127 ув'язненихх: засуджених терористів, російських агентів і диверсантів, а також екс-"беркутівців", обвинувачених у вбивстві 48 людей на Інститутській у лютому 2014 року. З окупованої території повернулися 76 українських громадян: 12 військовослужбовців і 64 цивільних заручники.

Список звільнених українців оприлюднила Служба безпеки України. DT.UA зібрало інформацію про частину з них:

1. Воскобойник Володимир – військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бриагды, в полоні з травня 2018 року.

2. Геймур Олександр – старший солдат 43-го окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ. Разом із сімома побратимами потрапив у полон 22 травня в районі Новотроїцького: вантажівка з армійцями відхилилася від маршруту і заїхала на окуповану територію.

3. Глондар Сергій – боєць 3-го полку спецпризначення їм. Святослава Хороброго Сил спеціальних операцій ЗСУ. Потрапив у полон під час боїв за Дебальцеве в лютому 2015 року. Його молодшій дочці Анні чотири роки і вона досі не бачила батька.

4. Дєєв Іван – боєць 8-го полку спецпризначення ССО ЗСУ, учасник Революції Гідності. Разом із групою українських розвідників потрапив у полон в лютому 2017 року, бойовики тримали його в окупованому Луганську.

5. Дуванов Кім – старший солдат 43-го окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ. Разом із сімома побратимами потрапив у полон 22 травня в районі Новотроїцького.

6. Євтушок Юрій – військовослужбовець 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Потрапив у полон наприкінці травня 2019 року під час нападу ворожої диверсійно-розвідувальної групи на передовий спостережний пункт.

7. Жемелинський Василь – військовослужбовець 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ, потрапив у полон у лютому 2018 року під Пісками.

8. Іванчук Сергій – боєць 8-го полку спецпризначення ССО ЗСУ, кавалер ордена Богдана Хмельницького другого і третього ступеня.

9. Кориньков Олександр – боєць 3-го полку спецпризначення їм. Святослава Хороброго ССО ЗСУ. Потрапив у полон під час боїв за Дебальцеве в лютому 2015 року – через місяць після весілля.

10. Пантюшенко Богдан – військовослужбовець 1-ї окремої танкової бригади ЗСУ, потрапив у полон під час боїв за Донецький аеропорт у січні 2015 року.

11. Пундор Борис – старший солдат 43-го окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ. Разом із сімома побратимами потрапив у полон 22 травня в районі Новотроїцького.

12. Фурсов Роман – військовослужбовець 58-ї окремої мотопіхотної бригади, потрапив у полон у листопаді 2017 року в ході бою в районі Кримського. Деякий час вважався загиблим.

13. Асєєв Станіслав – журналіст, публікувався в "Дзеркалі тижня. Україна", "Українському тижні" і "Радіо Свобода" під псевдонімом "Станіслав Васін". Терористи трмали його в заручниках два роки, в 2019 йому винесли вирок - 15 років за "шпигунство" й "екстремізм".

14. Алоян Едуард – водій, займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Влітку 2019 року окупаційний "суд" дав йому 12 років за "співпрацю з СБУ".

15. Вороніна Вікторія – 24-річна українка, "засуджена" окупантами до 12 років позбавлення волі за "шпигунство на користь України".

16. Горбуліч Тетяна – мешканка Щастя Луганської області. Була в заручниках майже два роки, окупанти звинуватили її в "шпигунстві".

17. Данильченко Олександр – заручник з так званої групи "українських диверсантів". Бойовики "ЛНР" звинуватили їх у підготовці терактів і дали від 11 до 20 років в'язниці. Розповів, як його катували росіяни.

18. Олександр Коркішко – водій, займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Влітку 2019 року окупаційний "суд" дав йому 12 років за "співпрацю з СБУ".

19. Мухіна Анастасія – 70-річна луганчанка. Бойовики взяли її в заручники через наклеєної на її будинку листівки з написом: "Вставай, Донбас! Росія тебе зрадила".

20. Семиренко Анатолій – в заручниках з серпня 2016 року. Бойовики звинуватили його в "шпигунстві".

21. Сорокіна Олена – власниця зоомагазину в Первомайську. Її взяли в заручники в жовтні 2018 року "за підтримку України". Під час обміну була в куртці з написом "Моя держава - Україна".

22. Тарасюк Валерій – водій з Антрациту, займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Окупаційний "суд" дав йому 13 років за "співпрацю з СБУ".

23. Яровий Андрій – консультант громадянської ініціативи із захисту прав ВІЛ-інфікованих. У заручниках перебував із серпня 2018 року.

24. Катишев Іван – заручник з так званої групи "українських диверсантів". Бойовики "ЛНР" звинуватили їх у підготовці терактів і дали від 11 до 20 років в'язниці.

25. Семенов Велерий – бойовики "ЛНР" звинуватили його в "шпигунстві" та "засудили" до 13 років в'язниці.

26. Буянов Віталій – мешканець Алчевська, потрапив "на підвал" в 2014 році нібито за "змову" з батальйонами "Азов" і "Донбас".

27. Батрак Дмитро - бойовики "ДНР" звинуватили його в "шпигунстві" нібито за фотографування адмінбудівель і "засудили" до 12 років в'язниці.

28. Бражников Егений - бойовики взяли в заручники в 2016 році, звинувативши в підготовці замаху на ватажка "ДНР" Олександра Захарченко.

29. Галазюк Олег - журналіст і блогер з Донецька, автор колонок для "Радіо Свобода".

30. Гісь Роман - мешканець Донецька, засуджений до 11 років позбавлення волі в 2019 році.

31. Горбуліч Тетяна - їздила в окупований Луганськ до дочки, бойовики звинуватили її в "шпигунстві".

32. Данильченко Володимир - заручник з так званої групи "українських диверсантів". Бойовики "ЛНР" звинуватили їх у підготовці терактів і дали від 11 до 20 років в'язниці.

33. Карачор Наталія - мешканка Краматорська, співробітниця відділу освіти. Провела в заручниках більше двох років.

34. Коваль Денис - один із сімох підлітків із Ясинуватої, оголошених бойовиками "ДНР" "диверсантами" і засуджених до 10-15 років в'язниці.

35. Кочмурадов Андрій - разом із дружиною-медтиков був узятий у заручники бойовиками "ДНР" у 2017 році. Подружжя звинуватили в "шпигунстві".

36. Лазарєва Олена - дружина Андрія Кочмурадова.

37. Олійник Денис - водій, займався перевезеннями через лінію розмежування.

38. Писанець Денис - був узятий у заручники за звинуваченням у "шпигунстві".

39. Полікарпов Кирило - мешканець Горлівки, звинувачений у "шпигунстві".

40. Робак Сергій - був узятий в заручники бойовиками "ДНР" за звинуваченням у "шпигунстві".

41. Савін Василь - у 2015 році очолював одну з районних адміністрацій Макіївки, співпрацював із окупантами. Але був звинувачений ними ж в "диверсійної діяльності" та "засуджений" до 23 років в'язниці.

42. Соколов Валерій - мешканець Донецька, був звинувачений у "шпигунстві". Бойовики катували його і "конфіскували" автомобіль.

43. Сугерей Олег - відставний військовослужбовець ЗСУ. Окупанти оголосили його "командиром української ДРГ".

44. Теорентер Максим - засуджений "бойовиками" до 14 років в'язниці за "замах на Захарченка".

45. Тучин Юрій - був узятий в заручники бойовиками "ДНР" за звинуваченням у "шпигунстві".

46. Тимофєєв Олександр - технолог м'ясокомбіната, був узятий в заручники бойовиками "ДНР" при перетині лінії розмежування. Отримав 14 років за "шпигунство".

47. Чуйкова Марина - їздила до матері в окуповану Горлівку. Бойовики звинуватили її в "шпигунстві" та "контрабанді" і "засудили" до 11 років в'язниці. Поки йшов "суд", мати заручниці померла.

48. Шейтер Руслан - був узятий ву заручники бойовиками за звинуваченням у "шпигунстві".

49. Ярмишко Алла - взята в заручники бойовиками за звинуваченням у "шпигунстві".

Підтвердженої інформації про інших звільнених заручників поки що знайти не вдалося.

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР".

У рамках обміну з окупованої території повернулися 76 людей: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО. Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, бойовикам видали п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

23 грудня Тристороння контактна група погодила провести обмін утримуваних осіб за формулою "всіх на всіх" до кінця поточного року. Попередньо домовилися про обмін лідери України, Німеччини, Франції та Росії під час нормандського саміту 9 грудня.

Узгодити обмін ТКГ повинна мала час засідання 18 грудня. Але тоді домовленості з цього питання досягти не вдалося. За словами української представниці в гуманітарної підгрупі Валерії Лутковської, всі домовленості тоді зірвалися через бойовиків угрупування "ЛНР".

Докладніше про обмін читайте в спецтемі DT.UA.