Вищий спецсуд України відкрив справу про факт збройної агресії Росії

29 жовтня 11:02

Після відмови районного суду визнати факт збройної агресії Росії проти України справа дійшла до Вищого спецсуду.

 

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкрив провадження у справі за заявою керівника проекту "Відкритий суд" Станіслава Батрина про встановлення факту збройної агресії Російської Федерації проти України.

Про це йдеться в ухвалі суду від 21 жовтня 2016 року, яка не підлягає оскарженню. Справу буде розглянуто колегією суддів під головуванням судді Мазура Л.М. Наразі Вищий спецсуд витребував справу з Шевченківського районного суду міста Києва, який і прийняв рішення про відмову у задоволенні факту збройної агресії Росії проти України.

12 травня 2016 Шевченківський районний суд Києва постановив рішення про відмову в задоволенні заяви Батрина про встановлення факту збройної агресії РФ проти України, зазначивши про те, що даний факт є загальновідомий і не впливає на права громадянина. Апеляційний суд міста Києва відмовився скасовувати дане рішення.

Судовою реформою, яка вступила в силу 30 вересня 2016 року, передбачено ліквідацію Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом шести місяців. Його матеріально-технічна база передається новому Верховному суду.

Читайте також: У Литві видали методичку з рекомендаціями на випадок російської агресії

Детальніше про юридичні сторони російської агресії проти України читайте в матеріалі Станіслава Батрина "Війна проти Росії: юридичний фронт" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".