Відносна більшість українців підтримує парламентсько-президентську республіку

21 грудня 06:00

Більшість опитаних схильні бачити в Україні змішану форму правління. Прихильників диктатури лише 4%.

 

Парламентсько-президентську республіку вважають найкращою для України за нинішніх умов 42% громадян, свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Інший варіант "напівпрезидентської моделі" - президентсько-парламентську республіку, обрали 13% опитаних.

"Крайні форми" - парламентську або президентську республіку обрали, відповідно, 8% і 5% опитаних, диктатуру - 4%. Не змогли відповісти на питання 29% респондентів.

Таким чином, більшість (55%) опитаних схильні бачити в Україні змішану форму правління, при цьому частка прихильників "чистого парламентаризму" є більшою, ніж частка прихильників президенціалізму.

Як зазначають соціологи, аналіз динаміки відповідей на це питання засвідчує значне зростання частки прихильників парламентсько-президентської моделі, порівняно з 2006- 2007 роками, коли набули чинності зміни до Конституції, якими вони запроваджувалися (26-27%), а тим більше - з 2009 роком, коли через перманентні політичні кризи наочно проявилися недоліки запровадженої моделі і суспільство перебувало в очікуванні нових президентських виборів.

"Очевидно, "шоковим" потрясінням для суспільства стало відновлення Конституції 1996 року та період правління Віктора Януковича. Про це свідчить і зменшення, порівняно з 2009 роком, часток прихильників президентсько-парламентської та президентської республік, а також і диктатури. Водночас, не зменшилася частка прихильників парламентської республіки", - йдеться в повідомленні.

Дослідження проведене Центром Разумкова 22-27 вересня 2017 року серед 2008 респондентів у всіх регіонах України за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, більшість українців (56%) вважають демократію найбільш бажаним типом державного устрою, 18% - за певних умов готові надати перевагу авторитаризму, 14% вважають, що для них не має значення, демократичний режим, чи ні.