Відкриття музею тоталітаризму в Києві запланували до сторіччя жовтневого перевороту

21 липня 13:03

У 2017 році буде відзначатися столітня річниця жовтневого перевороту. Пам'ятники тоталітарного минулого звезуть на ВДНГ.

 

Український інститут національної пам'яті плідно співпрацює з київською владою з метою відкриття в столиці музею тоталітаризму.

" Вбачаємо його реалізацію на території ВДНГ. Поки це приблизна дата, але було би дуже добре, якби музей постав наступного року. Адже буде сторіччя більшовицького "жовтневого" перевороту", - сказав директор інституту Володимир В'ятрович в інтерв'ю виданню "Українська правда".

При цьому історик висловив сумнів, що такі музеї повинні бути в кожному великому місті. "Натомість, варто змінити концепції краєзнавчих музеїв, які є в кожному обласному центрі. На жаль, більшість з цих закладів є фактично "музеями совєтського музею" і служать не вивченню радянського минулого, а радше його пропаганді", - зазначив він.

В'ятрович також висловився проти повторення комуністичної традиції і появи в кожному місті вулиці Степана Бандери. "Я не кажу, що така вулиця повинна бути в кожному місті і що ми повинні повторювати якийсь комуністичний досвід з вулицями Леніна. Хай справді вирішують місцеві жителі і, в першу чергу, можливо, шанують своїх місцевих героїв", - сказав він.

"Але коли ми говоримо про столицю незалежної України, ми повинні вшанувати людину, яка справді боролася за незалежність України і неодноразово була засуджена на смертну кару. Він загинув від рук кілера КДБ і саме тому став тим символом", - додав історик.

Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" набрав чинності 21 травня 2015 року.

14 липня 2016 року Верховна Рада завершила свою частину декомунізації, перейменувавши 1012 населених пунктів.