В Канаді засудили відкриття Керченського мосту

17 травня 08:23

В Оттаві вважають це спробою Росії "зміцнити" незаконне володіння Кримом.

 

Канада засудила спорудження та відкриття Керченського мосту з Криму до Кубані. Міністр закордонних справ країни Христя Фріланд заявила про спробу насильно ізолювати український півострів окупаційною владою Росії від материкової частини України, повідомляє прес-служба відомства.

"Міст, який з'єднує Росію з незаконно окупованим Кримом, є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України з боку Російської Федерації", - заявила Фріланд.

За її словами, метою цього будівництва є "зміцнення незаконного володіння Росії півостровом і насильна ізоляція його від решти території України".

Фріланд нагадала про те, що Канада підтримує Україну в питаннях її суверенітету і територіальної цілісності, а також закликала Росію припинити порушувати основоположні принципи і норми міжнародного порядку.

Читайте також: Керченський міст уже "обкатали" байкери одіозного мотоклубу "Нічні вовки"

У НАТО, США та Євросоюзі також засудили будівництво мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловили МЗС України і президент Петро Порошенко, які нагадали про судові позови проти РФ у зв'язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.

Україна проводить екологічну експертизу щодо будівництва Росією Керченського мосту. У разі підтвердження загрози екологічної катастрофи, Київ звернеться до країн Чорноморського співробітництва. Крім того, за словами посла США в Україні Марі Йованович, будівництво мосту заважає транспортному сполученню України з міжнародними ринками.

Докладніше читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Азовське озеро". Керченський міст закриває українське Приазов'я" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".