Видача Цемаха була вимушеним заходом – Пристайко

18 вересня 05:44

Українська сторона разом із Міжнародної слідчою групою (JIT) постаралася зробити все можливе, щоб видача Цемаха не вплинула на інтереси слідства.

 

Рішення щодо видачі Росії фігуранта слідства зі знищення авіалайнера рейсу МН17 Володимира Цемаха було вимушеним кроком, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt, розміщеному на сайті посольства України в Німеччині.

Пристайко зазначив, що у цьому питанні розраховує на розуміння західних партнерів.

"Ми не могли спокійно дивитися, як наші громадяни повільно вмирають. Тому ми змушені були піти на складні компроміси. Сюди відноситься видача Цемаха. І ми усвідомлюємо, що наше рішення було складним і для багатьох наших міжнародних партнерів, зокрема, Нідерландів. Ми розраховуємо на розуміння вимушеності такого кроку", – пояснив він.

Пристайко додав, що українська сторона разом із Міжнародної слідчою групою (JIT) постаралася зробити все можливе, щоб видача Цемаха не вплинула на інтереси слідства.

"Російська Федерація повинна виконувати свої зобов'язання відповідно до Резолюції РБ ООН №2166 і співпрацювати зі слідством. А практика арештів українських громадян та взяття їх у заручники, щоб потім шантажувати Україну і міжнародне співтовариство, має бути припинена", – зазначив міністр.

Як повідомлялося, Нідерланди вважають Володимира Цемаха одним з п'яти підозрюваних у справі про катастрофу MH17.

19 червня Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза"), Ігор Гіркін ("Стрєлков") і українець Леонід Харченко ("Кріт"). Судовий процес у справі може розпочатися вже навесні наступного року.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину - "терористичного акту, що призвів до загибелі людини".

17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак. Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську.

Володимира Цемаха, екс-начальника протиповітряної оборони "Слов'янської бригади "ДНР", вивезли з окупованої території українські спецслужби. Під час спецоперації загинув український розвідник, який підірвася на протипіхотній міні. Ще один втратив ногу.

29 червня Цемаха заарештували на 60 діб, але 5 вересня звільнили з-під варти під особисте зобов'язання. А 7 вересня його видали Росії в рамках обміну "35 на 35".

Австралія, Нідерланди і група депутатів Європарламенту просили Україну не обмінювати Цемаха на українських в'язнів Кремля. За словами президента Володимира Зеленського, перед видачею нідерландські слідчі все ж допитали підозрюваного. А після обміну прокуратура Нідерландів направила в РФ запит про видачу Цемаха.

Проте, як повідомила дочка бойовика, незабаром після обміну він залишив РФ і повернувся до ОРДЛО.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому", а також у матеріалі Володимира Кравченка "За будь-яку ціну?".