Вибух на арсеналі в Балаклії: головне

24 березня 09:31

В результаті пожежі на складах боєприпасів у Харківській області з можливої зони ураження евакуювали близько 20 тисяч осіб.

 

В місті Балаклія Харківської області в ніч на 23 березня вибухнув великий склад боєприпасів, де зберігалися артилерійські і танкові снаряди. В результаті інциденту евакуйовано близько 20 тисяч осіб Балаклії та двох прилеглих населених пунктів.

Як повідомляв ввечері 23 березня прем'єр Володимир Гройсман, ліквідувати пожежу поки не вдалося: вогнем охоплено вже половину території об'єкта. Вранці 24 березня в ГСЧС повідомили, що на арсеналі тривають вибухи різної інтенсивності.

Що сталося?

Перші вибухи на складах Міноборони прогриміли близько 3:00 ночі в четвер, 23 березня. Першими про подію почали повідомляти очевидці у соцмережах. Вночі місцеві жителі почали викладати у соцмережі відеозаписи, на яких зафіксовано потужну пожежу на складах. Інформацію про пожежу одним з перших підтвердив ЗМІ голова Балаклійської райдержадміністрації Степан Масельський, повідомивши, що влада веде евакуацію людей з 5-кілометрової зони в районі НС.

Як повідомив вранці 23 березня головний прокурор України Анатолій Матіос, загальна площа палаючого арсеналу – 368 га. На ньому зберігається 138 тисяч тонн боєприпасів – танкові і артилерійські снаряди калібру 125 і 152 мм.

За словами міністра Оборони Степана Полторака, станом на ранок 23 березня пожежа на території об'єкта тривала, вогонь охопив третину його площі. Дану інформацію підтвердив Анатолій Матіос, який заявив, що ліквідація пожежі на об'єкті тимчасово припинена через детонацію снарядів.

Вранці 24 березня інженерно-саперні підрозділи ЗСУ все ж почали розмінування території, що прилягає до складів боєприпасів в Балаклі, які вибухнули.

Причини інциденту

Військовий прокурор Анатолій Матіос, в той же час повідомив, що згідно з першими результатами слідчих дій правоохоронців, вибух став результатом диверсії. За його словами, незадовго до перших вибухів опитані слідчими свідки чули в районі інциденту характерний звук, схожий на звук польоту БПЛА. Міністр оборони Степан Полторак, в свою чергу, висловив припущення, що вибухи могли стати результатом дій диверсійної групи.

СБУ порушила за фактом вибухів в Балаклії кримінальне провадження і розслідує інцидент як диверсію. Крім того, військова прокуратура відкрила за даними фактами кримінальне провадження за статтею "Недбалість".

В той же час, в ході свого ранкового брифінгу Анатолій Матіос заявив, що слідство виключає версію спроби приховати за допомогою масштабної пожежі наслідки розкрадання зі складу боєприпасів. Він також розповів, що об'єкт охороняли майже тисяча військовослужбовців.

Читайте також: У Гватемалі в результаті пожежі в дитячому будинку загинули 19 осіб

Наслідки

В результаті інциденту з можливої зони ураження (з міста Балаклія та прилеглих селищ Вербівка і Яковенкове) евакуйовано понад 19 тисяч осіб. Евакуаційні заходи тривають, розгорнуто шість евакуаційних пунктів. Вранці 24 березня глава ДСНС Микола Чечоткін повідомив, що у зруйнованих конструкціях житлового будинку рятувальники знайшли загиблу жінку 1951 року народження. За даними Мінздраву, ще одна місцева жителька отримала від вибухів поранення.

Безпеку населення Балаклії, тим часом, забезпечують 600 правоохоронців, з них 300 співробітників Національної поліції і 300 – Національної гвардії України. У прес-службі МВС запевнили, що правоохоронці патрулюють місто і навколишні населені пункти.

Тим часом, Державна прикордонна служба України посилила у зв'язку з вибухами охорону східної ділянки кордону, а держкомпанія "Украерорух", яка регулює повітряний простір України, тимчасово заборонила польоти над місцем пожежі поблизу міста Балаклія Харківської області.

В даний момент, масштабна пожежа й вибухи на об'єкті тривають.