"Вести.Радио" оштрафували майже на 23 тис грн за недотримання мовних квот

01 листопада 15:21

Новий власник компанії згоден із таким рішенням Нацради з питань телебачення та радіомовлення і не оскаржуватиме його в суді.

 

"Вести.Радио" має сплатити штраф у розмірі майже 23 тисячі гривень у зв'язку із порушенням обсягу ведення передач українською мовою. Відповідне рішення ухвалила Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України під час засідання у четвер, 1 жовтня. Про це повідомила прес-служба регулятора.

"Національна рада на засіданні 1 листопада ухвалила стягнути штраф з ТОВ ТРК "Світ", м. Київ (місцеве ефірне мовлення, позивні "Вести.Радио") у зв'язку з порушенням обсягу ведення передач українською мовою", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що проведена у вересні перевірка зафіксувала, що на "Вести. Радио" обсяг ведення передач українською мовою склав лише 42,4% добового обсягу. Це означає, що радіо не дотримується вимог ч. 5 ст. 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Згідно зі вказаною статтею, кількість передач українською мовою, які ведуться на радіо, має складати не менше 55% від добового обсягу, а з 8 листопада показник зросте до 60%.

"Порушення цієї норми є підставою для застосування санкції "стягнення штрафу" згідно з частиною одинадцятою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Розмір штрафу становить 5% ліцензійного збору, для ТРК "Світ" він склав 22 782,38 грн", - додали у регуляторі.

"Вести. Радио" має сплатити штраф протягом 30 днів з моменту повідомлення Нацради про ухвалене рішення. Також протягом місяця компанія повинна виправити порушення у своїй роботі, інакше до неї можуть застосувати санкції, передбачені українським законодавством.

За словами одного із нових співвласників компанії Романа Андрейко, порушення на "Вести. Радио" були за часів попередніх власників. Він зазначив, що готовий сплатити вказаний штраф і не буде оскаржувати це рішення у суді.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набрав чинності закон про мовні квоти на радіо. В перший рік його дії загальний обсяг пісень державною мовою, у тому числі з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00, повинен становити не менше 25%, а обсяг ведення передач українською мовою - не менше 50%.

З 8 2017 року листопада ці показники становили відповідно вже 30% і 55%, а з 8 листопада 2018 року показники становитимуть 35% і 60%.