Верховний суд РФ підтвердив вирок Карпюку та Клиху

26 жовтня 16:14

Вищий судовий орган РФ відхилив апеляцію на вирок, винесений незаконно засудженим українським громадянам.

 

Верховний суд Росії визнав законним вирок, раніше винесений російським правосуддям українським громадянам Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, засудженим до 22,5 і 20 років позбавлення волі за нібито участь у війні проти РФ в ході Першої чеченської війни.

"Вирок Верховного суду Чечні залишити без змін, апеляційні скарги адвокатів - без задоволення", - цитує "Інтерфакс" рішення суду.

У ході судового процесу захист виступив з проханням виправдати своїх клієнтів.

"Свідчення із зізнанням, озвучені перед присяжними, були отримані за допомогою катувань. Клиху кололи "сироватку правди", його катували струмом", - зазначила адвокат Марина Дубровіна.

Вона також звернулася до суду з проханням звернути увагу на матеріали, що підтверджують алібі її клієнтів.

Прокурор, у свою чергу, назвав вирок, винесений Карпюку та Клиху, законним та справедливим. За його словами, порушень при розгляді справи судом першої інстанції, допущено не було.

Читайте також: Мін'юст направив до Росії запит про видачу Клиха

Раніше на засідання Верховного суду РФ у справі українців Станіслава Клиха та Миколи Карпюка в Москву прибула Народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні визнав Карпюка та Клиха винними в участі в бойових діях на території республіки у 1994-1996 роках і засудив їх до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно.

Обидва не визнали свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами. Микола Карпюк говорив про тортури в російському СІЗО електричним струмом, голками під нігті та забороною спати цілодобово.

Детальніше про "чеченську" справу, яку сфабрикували українцям слідчі органи РФ, а також про застосовані до них тортури читайте у статті Анастасії Станко "Перші полонені гібридної війни" для "Дзеркала тижня. Україна".