Верховний суд Австрії схвалив екстрадицію Фірташа до США

25 червня 14:31

Фірташа звинувачують у корупції в особливо великих масштабах.

 

Верховний суд Австрії у вівторок, 25 червня, прийняв рішення екстрадувати українського бізнесмена Дмитра Фірташа до США. Остаточне рішення має прийняти міністр юстиції Австрії.

На засіданні був присутній народний депутат, член партії "Опозиційна платформа - За життя" Сергій Льовочкін, пише "Радіо Свобода". За його словами, він приїхав "підтримати друга".

Також у залі суду був присутній депутат від "Опозиційного блоку" Михайло Папієв, який у часи президентства Віктора Януковича очолював Чернівецьку ОДА.

Суд постановив передати Фірташа чиновникам США. За американським законодавством, обвинуваченого в корупції Дмитру Фірташу загрожує 50 років тюремного ув'язнення.

Рішення не є остаточним, воно може бути оскаржено.

Спочатку суд заслухав короткий виступ представника прокуратури, а потім – чотирьох захисників Фірташа. Дмитро Фірташ відмовився від останнього слова, приєднавшись до заяв своїх захисників.

Фірташа заарештували ще в березні 2014 року у Відні. Однак він був випущений під заставу в 174 мільйони доларів і з тих пір оскаржує екстрадицію в США.

Дмитро Фірташ - один з найбагатших людей України. Зокрема, йому належать майже всі українські облгази, підприємства металургійного комплексу та інші великі компанії.

У чому звинуваючуть Фірташа?

5 червня американський сенатор Роджер Уікер заявив, що український бізнесмен Дмитро Фірташ заробив на газовому ринку України "сотні мільйонів незаконних доходів" у той час, поки чекав екстрадиції до США. Сенатор зазначив, що, незважаючи на арешт, Фірташ продовжує займатися корупцією в Україні. За його оцінками, бізнесмен міг заробити на цьому після арешту близько $ 1,5 млрд.

Докладно про ринок газу і ролі Фірташа читайте в матеріалі Вікторії Войцицької "Історія зради, про яку всі знають заздалегідь, або Українська мафія в антуражі колумбійської магії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".