Вбивця Георгія Гонгадзе, засуджений до довічного ув'язнення, може вийти на волю

17 вересня 03:51

Пукачу зробили перерахунки за "законом Савченко", він подав касацію, щоб вирок змінили з довічного на 15 років

 

Убивця журналіста Георгія Гонгадзе може вийти на волю, незважаючи на те, що засуджений до довічного ув'язнення.

Колишній генерал-лейтенант міліції Олексій Пукач, засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, може вийти на волю, повідомляє Kyiv Post

66-річний Пукач, який постійно подає апеляції до суду, заявив:

"Я можу визнати, що перевищив свої повноваження, і це призвело до смерті Гонгадзе. Я вже відбув повний термін за цей злочин. Вони не мали права дати мені довічне".

Він змінив свої свідчення в цілому. Раніше Пукач говорив, що разом з ним повинні сидіти екс-президент Леонід Кучма і його помічник Володимир Литвин. Тепер Пукач стверджує, що "перевищив повноваження". "Перевищити повноваження" для Пукача означало - вбити журналіста.

Він також подав касацію, щоб йому змінили вироки з довічного ув'язнення на 15 років. Крім того, в 2018 році Пукачу на прохання адвокатів перерахували термін за законом Савченко.

Якщо суд задовольнить касацію, Пукач може вийти на волю.

Наступне засідання по Пукачу суд проведе 9 жовтня.

Засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. Мати журналіста Леся Гонгадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові.

У січні 2016 року суд лишив колишньому генералові МВС Олексію Пукачу довічне ув'язнення за вбивство журналіста Гонгадзе. Проте ні Пукач, ні родина Гонгадзе з вироком не згодні. На суді обвинувачений натякав, що мотиви для вбивства журналіста були у екс-президента Леоніда Кучми та голови його адміністрації Володимира Литвина.

Мирослава Гонгадзе зазначила, що суд не назвав і не покарав головних винуватців смерті її чоловіка - замовників вбивства.

У лютому 2015 року генеральний прокурор Віктор Шокін відновив досудове розслідування кримінальної справи за фактом вбивства журналіста Георгія Гонгадзе й створив слідчу групу із розслідування справи.