Інші ексберкутівці також можуть повернутися в столицю після обміну – адвокат

13 лютого 11:09

За словами адвоката, зараз колишні співробітники "Беркуту" побоюються повторного арешту.

 

Троє колишніх беркутівців, які сьогодні перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, можуть повернутися в Київ, але наразі у них виникли проблеми з паспортами. Про це повідомив їх адвокат Ігор Варфоломєєв "Громадському радіо".

Йдеться про Павла Аброськіна та Сергія Зінченка, які перебувають зараз в ОРДО, та Олега Янішевського, який знаходиться в ОРЛО.

"У Сергія Зінченка там фотокартка взагалі - ще коли він отримував паспорт в 16 років. І він зараз недійсний. І потім питання виїзду - були складнощі і у Сергія з Олександром", - сказав адвокат.

Варфоломєєв, відповідаючи на запитання журналіста, зазначив, що в ексберкутівців дійсно є побоювання того, що може відбутися повторний арешт. Цю ж тезу підтвердив адвокат, поінформований у питаннях обміну утримуваними, Валентин Рибін.

Вони також додали, що Сергій Тамтура та Олександр Маринченко, які вже повернулися до Києва, до обміну мали легкий запобіжний захід – домашній арешт, на відміну від інших.

Варфоломєєв також нагадав, що усі п'ятеро колишніх представників спецпідрозділу "Беркут" свідомо не прагнули обміну, про що й повідомляли в залі суду. Адвокат додав, що погодилися на пропозицію вони нібито в інтересах держави.

"Була умова така: або всі, або ніхто", - зазначив він.

Раніше повідомлялося, що ексберкутівці Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, які повернулися в Київ після обміну утримуваними особами з ОРДЛО, залишаються підсудними.

Нагадаємо, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру, Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна звинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною і терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР". У рамках обміну з окупованої території повернулися 76 людей: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО.

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, бойовикам видали п'ятьох колишніх "беркутівців". Родичі Героїв Небесної Сотні закликали президента Володимира Зеленського не звільняти "беркутівців", не допускати втручання РФ в українське правосуддя і не розколювати українське суспільство.

Уже після обміну Зеленський заявив, що звільнення обвинувачених "беркутівців" було умовою його проведення. Він визнав, що рішення було політичним, а також запевнив, що "справи Майдану" будуть розслідувані.

Детальніше про те, куди подівся "Беркут" після 2014 року, чи покарають винних у вбивствах на Майдані і як "деберкутизувати" нинішню поліцію читайте в матеріалі Михайла Каменєва і Степана Золотаря "Беркут", який і досі ширяє над нашими головами".