Варфоломій про томос для ПЦУ: сьогодні розпочинається нова сторінка в історії України

06 сiчня 13:54

Українська церква стала 15-ю серед церков, які отримали автокефалію.

 

Вселенський патріарх Варфоломій під час урочистого служіння у церкві Святого Георгія у Стамбулі виголосив промову з нагоди передачі предстоятелю Православної церкви України томоса про автокефалію.

Українська церква стала 15-ю автокефальною православною церквою, наголосив Варфоломій. "Громадське" оприлюднило частину тексту промови патріарха.

"Зима минула для схизми та розділення. Дощ скінчився та канув для еклезіастичної ізоляції. Квітка єдності з'являється на землі та приходить час для славної Святої Київської митрополії отримати свою еклезіастичну незалежність", - йдеться у промові.

У тексті також обґрунтовуються історичні засади рішення Синоду Вселенського патріархату про надання автокефалії ПЦУ.

"Щодо історичних обставин, згадуючи нашого попередника Діонісія IV (за Діонісія у 1687 році Київська митрополія була підпорядкована Москві - ред.), Екуменістичний Патріархат дозволив рукопокладання митрополита Київського патріархом Московським, втім ніколи не визнавав його канонічної юрисдикції щодо підпорядкування російському патріархату. Як свідчать архівні джерела та події, що відбувалися, ті, що були у минулому, та теперішні, йдеться не лише про те, що віряни Києва будь-коли вважали себе частиною Церкви Москви. Вже від 1325 року, коли митрополія Києва була тимчасово передана Москві, віряни в Києві прагнули еклезіастичної незалежності - це бажання не зникло протягом століть і перетворилося на потужне та непереборне бажання їхньої душі. Саме тому перша конституція України, яка з'явилася у 1710 році, зазначила, що "Православна церква України має залишатися під святим апостольським престолом у Константинополі". Отже, враховуючи беззаперечні та непохитні історичні свідчення, ми звичайно взяли до уваги постійні запити дарувати автокефалію і в частині ієрархії, і в питанні статусу (церкви – ред)", - наголошується у промові.

У ній Варфоломій також визначає історичну цінність автокефалії Православної церкви України.

"Сьогодні розпочинається нова сторінка в історії України. Константинопольська церква, яка таким саме способом дарувала еклезіастичний статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні дарує її вам. Сьогодні, офіційно та канонічно, ви стаєте 15-ю церквою у благословенному хорі автокефальних церков", - зазначає патріарх.

Читайте також: Предстоятель УГКЦ привітав українців із отриманням Томосу про автокефалію ПЦУ

Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію об'єднаної Православної церкви України. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привезе його до Києва. Українці зможуть побачити історичний указ на Різдво в Софійському соборі.

Докладніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".