В заручниках у терористів ОРДЛО знаходяться 144 українця – Тандіт

02 вересня 21:17

Протягом останніх днів списки поповнилися мирними мешканцями, які не мали зброї і не брали участі в АТО.

 

Заручниками бойовиків терористичних організацій "Л-ДНР" станом на суботу, 2 вересня, залишаються 144 українця, повідомляє "112 Україна" з посиланням на радника голови Служби безпеки України Юрія Тандіта.

"Протягом останніх днів, на жаль, цифра дещо зросла саме через те, що були затримані звичайні цивільні, які не мали зброї і не перебували на лінії розмежування, а також не були учасниками АТО. Їм інкримінують надумані обвинувачення в шпигунстві та інших злочинах, яких вони не скоювали", – розповів журналістам Тандіт.

Радник голови СБУ також закликав громадян України, які знаходяться в районах поблизу лінії розмежування, не забувати про небезпеку для життя та здоров'я.

"Там введені комендантські години, не діють українські закони, а людей можуть затримувати без суду та слідства", – підкреслив він.

Раніше голова СБУ Василь Грицак повідомив про готовність України передати бойовикам ОРДЛО 200 засуджених в обмін на звільнення українських громадян, яких утримують на окупованій території.

Терористи пропонують обміняти 128 заручників на 640 бойовиків, які утримуються під вартою в Україні. Проте сотні затриманих і засуджених бойовиків "ДНР" і "ЛНР" категорично відмовляються від переміщення в ОРДЛО. Робота з верифікації списків, у якій були задіяні офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини, СБУ та ОБСЄ, тривала з 28 квітня по 12 травня.