В заручниках у терористів ОРДЛО опинились 118 українців – Геращенко

28 березня 14:55

Зниклими безвісти вважаються 418 українців.

 

У списку утримуваних в ОРДЛО осіб на сьогоднішній день знаходиться 118 осіб, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на першого віце-спікера Верховної Ради, представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірину Геращенко.

"На жаль, кількість заручників збільшується і за рахунок цивільних, і за рахунок військових. На сьогодні їх 118. По зниклим безвісти ми провели роботу з СБУ і на сьогодні у списку 418 чоловік. Це також цивільні і військові", - розповіла Геращенко.

За словами віце-спікера, процес обміну полоненими ускладнюється через те, що кілька сотень людей, які перебувають у в'язницях за вчинені на території України злочини, відмовляються повертатися по обміну на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей.

"Через взаємну недовіру було ухвалено рішення, що міжнародна організація має перевірити такі відмови. Бойовики категорично відмовилися від залучення до цього процесу представників Міжнародного комітету Червоного хреста. Прийняте компромісне рішення, що до цього буде залучена моніторингова місія верховного комісара ООН з прав людини", - додала віце-спікер.

Вона також повідомила про те, що чергова зустріч чотирьох підгруп ТКГ в Мінську відбудеться в середу, 29 березня. На ній будуть присутні представники гуманітарної, політичної та економічної підгруп, а також підгрупи з питань безпеки.

Читайте також: У ОРЛО повідомили про зустріч українських заручників із рідними

Раніше Ірина Геращенко повідомляла про те, що бойовики ОРДЛО штучно занижують кількість заручників. "Штучно занижується цифра заручників, ОРДЛО не дає інформації про тих, кого утримує. Наприклад, зараз у списку СБУ, з яким ми працюємо в мінській групі, більше 100 осіб, до осені бойовики підтверджували тільки 20 з цього списку, з вересня вже 48, хоча ми точно знаємо місцезнаходження 58. Але їх ховають, брешуть, що таких немає, а інших взагалі відмовляються шукати", – повідомила політик.

Раніше повідомлялося, що за даними СБУ, терористи ОРДЛО утримують в заручниках 110 українських громадян. 492 людини вважаються зниклими безвісти. У Мінську тривають переговори про обмін полоненими за формулою "228 на 58", узгодженою з ОБСЄ.

Детальніше про ситуацію із заручниками читайте в матеріалі Валентини Самар "На світло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".