В ЄС прокоментували результативність Мінських угод

04 грудня 06:34

Представник ЄС також висловила надію, що нормандський саміт принесе позитивні зміни.

 

Мінські угоди залучають Росію до процесу розведення військ, який почався на окремих ділянках в Донбасі, повідомляє Укрінформ, посилаючись на слова представниці Європейської служби зовнішніх дій Улли Хаканен.

Вона прокоментувала питання щодо позиції Євросоюзу з розведення військ в Донбасі, коли підрозділи ЗСУ виконують накази, а тим часом продовжують обстріли з боку формувань.

"Це явище підкреслює важливість Мінських угод, навіть з урахуванням усіх їх недоліків. Це поки що єдиний узгоджений робочий документ в процесі врегулювання на Донбасі. Там є перелік військ і типів озброєння, які не повинні знаходитися поблизу контактної лінії, і Росія є частиною цього формату переговорів. Якщо це дає відповідь на ваше запитання, наскільки Росія є частиною цього конфлікту... Я думаю, що ми всі в цій кімнаті знаємо правильну відповідь", - сказала Улла Хаканен.

Представник ЄС також висловила надію, що нормандський саміт принесе позитивні зміни.

Нагадаємо, 8 листопада партія "Голос" заявила про необхідність виходу України з Мінських угод і заморожування існуючої ситуації з Донбасом для зміцнення української економіки та військового потенціалу. У "Слузі народу" пропозицію не підтримали, заявивши про те, що такі дії стануть підставою для зняття з Росії санкцій.

12 лютого 2015 року учасники Тристоронньої контактної групи підписали "Комплекс заходів з виконання Мінських угод". Домовленості, зокрема, передбачають негайне та повне припинення вогню в окремих районах Донбасу і його суворе виконання, та відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані.

Але РФ протягом чотирьох років з моменту підписання "Мінська" регулярно порушує ці домовленості.