В уряді замислилися над полегшенням "спілкування" бізнесу та військкоматів

20 сiчня 11:08

Як і у випадку з електронним переписом, "легше" не завжди "на краще".

 

Уряд працює над автоматизацією обміну інформацією між бізнесом і військкоматами, повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

"Одна з частих скарг, яку доводиться чути від українських бізнесменів щодо зайвої бюрократії, стосується військкоматів", - пише він у своєму Facebook.

За українськими законами, компанії мають з ними постійно листуватись щодо своїх співробітників, повідомляти військкомати про будь-які зміни в їхніх даних. Усе це листування відбувається виключно у паперовій формі.

Тож, за словами міністра, уряд у взаємодії з міністерством оборони та іншими органами готують проєкт, який дозволить запровадити зміни в законодавство.

"Наша ідея проста: додати в звітність (компаній у податкову – ред.) пару полів по військовому квитку та вбити таким чином паперові документи; зробити автоматичний збір інформації з уже наявних реєстрів і автоматично надсилати ці дані до військкоматів, не відволікаючи бізнес", - наголошує він.

На думку Дубілета, це дозволить державі зберегти час та гроші на створення нового технічного рішення, а бізнесу – не ускладнювати життя новими звітами і програмами.

Однак відкритим залишається питання подання звітності, адже на підприємствах за подання відомостей до ДФС і у військкомати відповідають різні співробітники.

До того ж невідомо, як військкомати, що досі працюють із паперовими картотеками, отримуватимуть відомості з електронних баз даних "за посередництва" податкової. Скільки коштуватиме їхнє осучаснення та чи заплановані відповідні видатки у держбюджеті, міністр не уточнив.

Нагадаємо, 16 січня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким "відновив" призов на строкову військову службу 18-річних юнаків.

Міністр оборони Андрій Загороднюк пояснив: повістку отримуватимуть лише українці, які досягли 20-річного віку, як це було останні кілька років. Юнаки 18 і 19 років зможуть відслужити строкову, якщо добровільно виявлять таке бажання. "Ніхто з хлопців до 20 років до проходження строкової служби примусово залучатися не буде", - зазначив Загороднюк.

У 2015 році п'ятий президент України Петро Порошенко пообіцяв підвищити призовний вік з 18 до 20 років. При цьому призовники не мали потрапляти до зони проведення Антитерористичної операції (зараз операція Об'єднаних сил) в Донбасі. Так, кожного року він підписував указ про призов на строкову службу українців, яким до дня відправки до військової частини виповнилося 20, але не виповнилося 27 років.