В УПЦ Московського патріархату відмовилися від участі в об'єднавчому Соборі

05 грудня 12:11

І повторили тезу РПЦ про нібито "неканонічність" автокефалії української церкви.

 

Представники Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) заявили про відмову від участі в об'єднавчому Соборі щодо створення Української помісної православної церкви, повідомляє "Обозреватель" із посиланням на голову Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископа Климента. Собор призначено на 15 грудня.

"Наша позиція не змінилася. Українська православна церква не братиме участі у цьому Соборі, оскільки створення української автокефальної церкви не відповідає канонічним нормам", - повідомив він.

Раніше в Московському патріархаті заявляли про те, що застосовуватимуть до "канонічних порушників" - священиків, які візьмуть участь у Соборі - покарання аж до заборони в служінні.

Крім цього, УПЦ Московського патріархату відмовилася підтримати автокефалію української церкви і розірвала євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. Собор єпископів відбувся саме тоді, коли була запланована зустріч президента Петра Порошенка з єпископами УПЦ МП в "Українському домі", щоб завадити їм прийти на зустріч.

Деякі ієрархи все ж прибули, але попросили не розголошувати широкому загалу їхні імена, та покаржилися на сильний тиск з боку промосковського крила церкви.

Нагадаємо, 29 листопада завершився триденний Синод Вселенського патріархату в турецькому Стамбулі, одним з рішень якого стало затвердження проекту Статуту православної церкви України. На Фанарі не стали називати дату об'єднавчого Собору, проект Томосу оприлюднений не був.

Президент України Петро Порошенко запевнив, що текст Томоса вже затверджено, а дату Собору Вселенський патріарх Варфоломій оголосить найближчим часом.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які РПЦ наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет повідомив про те, що українські православні ієрархи проведуть об'єднавчий Собор, в якому візьмуть участь представники Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та частина єпископів Української православної церкви Московського патріархату.Патріархові об'єднаної церкви Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристійного спілкування з Константинополем. Докладніше про демарш представників УПЦ МП читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Прозасідалися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".