В українського політв'язня Шура погіршилося здоров'я — Денісова

07 жовтня 17:39

За словами омбудсвумен, в минулому році у українця загострилися хронічні хвороби.

 

В українського політв'язня Віктора Шура, якого в Росії засудили нібито за шпигунство, погіршився стан здоров'я, повідомила у Facebook уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. За її словами, у колонії Брянська, де утримують Шура, йому не надали необхідної медичної допомоги.

"У політв'язня Віктора Шура погіршився стан здоров'я! За інформацією, яку надали рідні, протягом місяця його турбують сильні головні болі, болі в серці, підвищений тиск та набряк обличчя. Крім того, вони повідомили, що Віктор звертався за медичною допомогою, але не отримав її", - написала Денісова.

Вона зазначила, що у серпні 2018 року у Віктора Шура сталося загострення хронічних хвороб. За словами омбудсвумен, ситуація щодо погіршення стану здоров'я українця має системний характер.

"Тому звернулася до Уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової вжити заходів та забезпечити проведення відповідного медичного обстеження та лікування", - підсумували Денісова.

Нагадаємо, Шура затримали у Брянській області Росії 9 грудня 2014 року за образу правоохоронця на 15 діб, пізніше йому висунули звинувачення в шпигунстві. 7 жовтня 2015 року його засуджений на 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство на користь України.

Під час затримання Віктор Шур мав російське громадянство, однак мав дозвіл на проживання в Україні і довгий час мешкав у Чернігові. Вже під час перебування за ґратами Шур отримав українське громадянство.

Як повідомляло Міністерство закордонних справ України, вимагаючи від Шура письмово відмовитися від свого законного права зустрітися з консулом Української держави, "російські тюремники вдалися до розправи над ним і до тортур: Віктор Шур був поміщений в одиночну камеру штрафного ізолятора, де його утримували в холоді без води і їжі, що спричинило погіршення стану його здоров'я".