В Україні змінилися правила здачі на водійські права: що буде інакше

22 жовтня 13:43

Зокрема, допускається індивідуальна підготовка водіїв та скорочено термін дії свідоцтва про закінчення автошколи.

 

В Україні набула чинності постанова Кабінету міністрів України, що допускає індивідуальний порядок підготовки водіїв та скорочує термін дії свідоцтва про закінчення автошколи до двох років з переведенням їх в електронну форму. Мова йде про постанову №320 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України" від 3 квітня 2019 року.

"Передбачені постановою заходи забезпечують зменшення адміністративного тиску у сфері підготовки водіїв транспортних засобів, що спрощують процедуру акредитації закладів, удосконалюють процедуру отримання і обміну водійського посвідчення", - йдеться у повідомленні Головного сервісного центру МВС України.

Нововведення допускають індивідуальний порядок підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв, складання практичного іспиту в територіальному центрі МВС, в якому успішно зданий теоретичний іспит, можливість застосування фото- і відеофіксації під час здачі іспитів.

Також строк дії свідоцтва про закінчення автошколи скорочено з 10 до двох років. При цьому свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв у паперовому вигляді випускників автошкіл не видається, воно в електронному вигляді вноситься закладом в Єдиний державний реєстр МВС.

Крім цього, в процедурі взаємодії територіальних органів для надання сервісних послуг МВС із закладами з підготовки водіїв запроваджено електронний обмін інформацією. Викладачі і інструктори з водіння будуть зобов'язані вносити в спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних і практичних занять, а також транспортний засіб, на якому буде здійснюватись практичне заняття.

Змінами також передбачено, що всі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти, допускаються до складання іспитів без додаткового навчання в автошколі.

Процедура отримання водійського посвідчення також буде трохи змінена. Отримати або обміняти водійське посвідчення неможливо буде без відмітки про місце реєстрації в документі, що засвідчує особистість. В особливих відмітках водійського посвідчення передбачено внесення інформації про групу крові і резус-фактор власника посвідчення.

Також змінилася процедура акредитації автошкіл: функції акредитації установ від Головного сервісного центру МВС передані в регіональні сервісні центри МВС, що дозволить скоротити час проходження цієї процедури, оскільки документи будуть розглядатися за місцем знаходження закладів, також це дозволить суб'єктам господарювання заощадити кошти на транспортних витратах.

Постановою також передбачено, що сертифікати про державну акредитацію, видані після 5 липня 2016 року закладам, акредитованим Головним сервісним центром МВС, будуть вважатися безстроковими.