В Україні заборонять відкривати нові аптеки в межах 300 метрів

21 сiчня 15:38

Аптеки повинні розташовуватися тільки в межах "пішохідної доступності", яку чиновники розуміють так: 300 метрів у містах з мільйонним населенням і 500 метрів в інших.

 

Вже у квітні-травні 2013 року в Україні буде введено новий порядок відкриття аптек, за яким аптеки повинні будуть відкриватися на відстані не менше ніж 300 метрів одна від одної у містах, де проживають понад 1 млн людей і не ближче ніж за 500 метрів одна від одної - в містах до 1 млн осіб. Про це на прес-конференції заявив голова Державної лікарської служби України Олексій Соловйов.

"Ми плануємо ввести норму "пішохідної доступності" між аптеками у містах, щоб не допустити, коли 2 аптеки відкриваються двері у двері і починають конкурувати між собою не в цінах... У містах з населенням від 1 млн осіб і більше... відстань між двома аптеками має становити 300 метрів. З населенням до 1 млн осіб - не менше 500 метрів", - заявив Соловйов.

Окрім того, Соловйов зазначив, що введення такої норми не спричинить скорочення аптек: "Цією нормою ми пропонуємо припинити ось таке хаотичне відкриття аптечних установ... Тому прогнозувати зменшення кількості аптечних установ у Києві не можна, однозначно їхня кількість не зменшиться, але структура самої аптечної мережі набуде більш впорядкованого стану і не буде необґрунтованої конкуренції".

За даними Держлікслужби, на сьогодні в Україні працює 6,5 тис. суб'єктів підприємництва, які мають ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю ліками, у країні діє близько 20 тис. аптек та аптечних пунктів. Кількість аптек за 2012 рік збільшилася на 3,5% - до 14,8 тис., торік усі аптечні кіоски були закриті або переобладнані у повноцінні аптеки. !zn

Читайте також:

В Україні заборонили продавати ліки в аптечних кіосках

Пенсіонерка в аптеці розповіла Азарову про зниження цін

Аптеки "низьких" і "кращих" цін відтепер під забороною