В Україні за добу втопилося п'ятеро любителів зимової риболовлі

15 сiчня 07:22

Рятувальники переконують рибалок утриматися від риболовлі на льоду

 

Незвично тепла погода не зупиняє рибалок-любителів: багато хто з них йде з усіма снастями на крихкий, підталий лід, ризикуючи життям.

За останню добу у Вінницькій, Хмельницькій та Житомирській областях загинуло п'ятеро людей. Все - любителі зимової риболовлі. Незважаючи на аномально теплу погоду, люди все одно виходять на тонку кригу, нехтуючи елементарними правилами безпеки, повідомляє ТСН.

Напередодні вранці 60-річний Олександр Костюк пішов рибалити на Південний Буг. Чоловік був досвідченим рибалкою, проте після обіду перестав виходити на зв'язок. Рідні розповідають, що почали його шукати, але не могли знайти, і тільки потім побачили на воді рибльський ящик. Самостійно дістатися до цього місця не змогли, а рятувальники, які прибули на виклик, дістали тіло вже мертвого чоловіка.

Загиблий рибалка кликав з собою і сина, але той відмовився. Хлопець досі не знає, чому батько вибрав відокремлене місце для свого хобі. Саме в тій місцевості, каже син загиблого, швидка течія постійно підмиває лід.

Ще дві людини потонули у Хмельницькій і Житомирській. Вони вийшли на тонкий лід при плюсовій температурі.

Двоє рибалок провалилися під лід і на Вінничині - обидва загинули.

Це далеко не весь перелік випадків зі смертельними наслідками, які сталися цієї зими. Бажаючи отримати порцію адреналіну і зловити рибину, люди піддають своє життя колосальній небезпеці, а з урахуванням дуже теплої нинішньої погоди, просто йдуть на вірну смерть.

Рятувальники наголошують, що зараз лід дуже тонкий, і тому не слід виходити на лід. Якщо все ж вирішити на нього ступити, то тільки в надувному жилеті. Але краще все-таки відмовитися від риболовлі на льоду при таких погодних умовах.

Цифри смертей від утоплення в Україні колосальні. Скільки не переконують співробітники ДСНС і рятувальники на водах людей в тому, що треба бути обережніше, їх мало хто слухає. А в зимовий час до любителів провести відпочинок на воді приєднуються і рибалки.

Тільки за півроку на водоймах в Україні потонуло 274 людини, серед загиблих – 25 дітей, 2 червня заявилив прес-службі Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

"Найпоширенішою причиною утоплення є недотримання правил безпечної поведінки. Зокрема, це купання в необладнаних для цього місцях та переоцінка власних можливостей", – підкреслили у відомстві.

У ДСНС відзначили, що тільки за один день 30 травня потонули п'ятеро українців.Тепер таку ж цифру повторили загиблі за один день любителі зимової риболовлі.