В Україні з'являться приватні детективи

13 квiтня 17:50

Діяльність приватних детективних агентств контролюватиме Міністерство юстиції України.

 

Верховна Рада прийняла закон "Про приватну детективну (розшукову) діяльність". Проект закону №3726 підтримав 261 депутат.

Закон визначає:

- види та правовий статус суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності;

- види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів;

- питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність.

Під час розгляду законопроекту було приняте рішення, що діяльність детективних агентств контролюватиме Міністерство юстиції України

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, у більшості країн світу приватна детективна діяльність визнана на державному рівні, врегульована законами й оптимально використовується задля збільшення можливості громадян у захисті своїх законних прав та інтересів. В Англії, наприклад, чисельність персоналу приватних охоронних й детективних фірм вдвічі перевищує кількість співробітників поліції. У США приватні служби безпеки мають бюджет, який на 50% перевищує бюджет усіх органів поліції країни разом узятих, і нараховують понад 1,1 млн. співробітників.

"В Україні на сьогодні такий вид діяльності офіційно не визнаний, а тому і не знайшов поки що свого законодавчого врегулювання, хоча фактично приватною детективною (розшуковою) діяльністю давно та плідно займаються не тільки фізичні особи, а й юридичні", - йдеться в записці.

Нагадаємо, що в червні 2016 року Верховна Рада прийняла закон про введення в Україні інституту приватних виконавців.