В Україні з'явиться мовний омбудсмен

08 серпня 14:39

Конкурс на посаду уповноваженого із захисту державної мови запланований на вересень.

 

Офіс омбудсмена України оголосив конкурс на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Пресслужба офісу оприлюднила у Facebook вимоги до бажаючих взяти участь у відборі.

Посада мовного омбудсмена передбачена законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Обрану кандидатуру уповноважена Верховної Ради з прав людини має подати до Кабінету міністрів.

Вимоги до кандидатів на посаду Уповноваженого із захисту державної мови:

- вік не молодше 35 років на день подання;
- вища освіта;
- володіння державною мовою та англійською мовою;
- досвід правозахисної діяльності або досвід діяльності із захисту державної мови;
- високі ділові та моральні якості;
- відповідний освітній та професійний рівень.

Документи бажаючих взяти участь у відборі прийматимуть до 24 години 30 серпня 2019 року. Безпосередньо конкурс відбудеться 4 вересня цього року.

Нагадаємо, 16 липня в Україні набули чинності основні положення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відсьогодні вся політична агітація кандидатів у депутати на телебаченні, радіо, в інтернеті та ЗМІ має проводитися українською мовою.

25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. Зокрема, для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.

Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження". Вони також спробували заблокувати підписання закону про українську мову. За кілька днів до дострокових парламентських виборів реєстрація відповідного законопроєкту має на меті мобілізацію проросійського електорату "Опоблоку".