В Україні сьогодні відзначають День героїв

23 травня 11:15

Свято встановлено на честь борців за волю України.

 

В Україні у четвер, 23 травня, відзначають День героїв – борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів Київської Русі і закінчуючи учасниками Революції гідності та бійцями АТО/ООС у Донбасі.

Рішення святкувати День героїв 23 травня було прийнято у 1941 році в Кракові під час Другого великого збору Організації українських націоналістів (ОУН). Саме у травні пішли з життя лідери та ідеологи націоналістичного руху – Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець.

До проголошення незалежності України свято святкувалося підпільно, потім почало здобувати популярність. На даний момент День героїв ще не є офіційним державним святом. Широко його відзначають на Галичині, однак з 2014 року святкування суттєво поширилось у центрі та на сході України.

Свято встановлено насамперед на честь лицарів Київської Русі, козаків, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків УНР, ОУН-УПА, до списку героїв також додалися герої Небесної сотні та війни в Донбасі.

Нагадаємо, що минулого року особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті, присвоїли статус учасників бойових дій. Йдеться про Українську повстанську армію, Українську повстанську армію отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Українську народну революційну армію, збройні підрозділи Організації українських націоналістів.