В Україні тисячі людей продовжують хворіти на кір

17 травня 07:05

За минулий тиждень зафіксовано більше 1400 новий випадків захворювання.

 

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що в Україні продовжують фіксувати все нові випадки захворювання на кір. За оперативними даними, кількість захворілих за останній тиждень зросла. Так, із 7 по 13 травня із кором до лікарів звернулися 1407 українців, із яких 756 дітей та 651 дорослий, повідомили в прес-службі відомства.

Найбільша кількість нових випадків зареєстрована у Вінницькій, Волинській, Київській, Львівській, Луганській, Рівненській, Чернігівській області, а також у м. Києві. Частка дорослих, які захворіли на кір, також зростає, зазначають у МОЗ.

Загалом із початку року на кір захворіли більше 15 тисяч людей, із яких 9 тисяч – діти. За цей час від ускладнень кору померло восьмеро людей: шестеро дітей і двоє дорослих.

У відомстві нагадують, що найкращою профілактикою захворювання є щеплення. У регіони минулого тижня доставили 800 тисяч доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи. Якщо ж у якомусь лікувальному закладі заявляють про відсутність вакцин, необхідно звернутися в управління охорони здоров'я облдержадміністрації.

У зв'язку із ситуацією із захворюванням в Україні, у МОЗ вирішили змінити нормативно-правову базу, щоб дорослі у групі ризику могли робити безоплатні щеплення вакцинами, закупленими на національному рівні.

Зазначимо, що в Одеській області виявили агресивний генотип вірусу кору B3 (Kabul), який провокує ускладнення та високий рівень захворюваності серед населення.

В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила про те, що кір до України прийшов з Європейського союзу, а саме з Румунії, де також є проблеми з вакцинацією.