В Україні набув чинності закон про мову

16 липня 00:31

Відтепер українська мова міцно займає своє місце у суспільному та державному житті.

 

В Україні набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", більш відомий, як "мовний закон"; його дія починається з сьогоднішнього дня, 16 липня, рівно через два місяці після опублікування в урядовій газеті "Голос України".

Що нового привносить цей закон?

1. Закон передбачає створення нового державного органу – Національної комісії зі стандартів державної мови, також запроваджується посада уповноваженого із захисту державної мови. До компетенції комісії входить затвердження вимог до рівнів володіння державною мовою для отримання громадянства України, екзаменування та сертифікування шукачів громадянства. До компетенції уповноваженого буде входити перевірка скарг та накладення штрафів, яким можуть бути піддані суб'єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

2. Відтепер, згідно із положеннями закону, Президент, Голова Верховної Ради та його заступники, Прем'єр-міністр, всі члени уряду, керівники державних установ, підприємств та відомств, державні службовці та чиновники всіх рангів, керівники та особовий склад Нацполіції, судді, адвокати та нотаріуси, керівники навчальних закладів, педагоги та медичні працівники державних та комунальних закладів охорони здоров'я зобов'язані володіти державною мовою і застосовувати її при виконанні службових обов'язків.

3. Відтепер володіння українською мовою стає обов'язковим для шукачів українського громадянства. Можуть бути звільнені від обов'язкового іспиту іноземні військовослужбовці, які служать у Збройних силах України і мають державні нагороди, а також особи, набуття якими громадянства України становить державний інтерес; для таких підтверджується українське громадянство з відстрочкою іспиту з української мови на рік.

4. Закон не поширює свою дію на сферу приватного спілкування та релігійну сферу. Однак при цьому закон передбачає здійснення супроводу культурно-мистецьких, розважальних і видовищних заходів в Україні державною мовою.

5. Законом визначаються особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення та радіомовлення, друкованих ЗМІ, у сфері обслуговування споживачів та інших галузях. Так, через п'ять років набуде чинності норма закону, за якою квота на український контент в ефірі телеканалів повинна становити 90%. Також через 30 місяців всеукраїнські друковані ЗМІ, а через п'ять років – і місцева преса повинні мати українську версію. Закон дозволяє випускати версії і на інших мовах, у той же час ЗМІ, які виходять на мовах Європейського союзу або кримськотатарською, звільнені від обов'язку мати український варіант. Також видавництва та книжкові магазини повинні через два роки мати не менше половини асортименту книг українською мовою.

6. Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Однак порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах буде каратися штрафами. Максимальна сума штрафу складе 11 900 тис. грн, а норми, згідно з якими можна буде штрафувати, почнуть діяти через три роки.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту.

Однак 14 травня Рада відхилила відповідну постанову і після підписання закону спікером його відправили на підпис президенту. 15 травня закон був підписаний п'ятим президентом України Петром Порошенком.