В Україні планують ввести психологічну експертизу для отримання водійських прав

29 березня 16:59

Нововведення можуть затвердити до 2020 року.

 

Кабінет міністрів має намір ввести медико-психологічний огляд при отриманні водійських прав. Нове правило передбачено в затвердженому урядом плані підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року, розробкою якого повинні зайнятися МВС, Мінінфраструктури та Міністерство охорони здоров'я.

Як йдеться у сюжеті "Радіо Новое время", спосіб здійснення психіатричного огляд кандидатів у водії в уряді ще вирішують. На думку члена комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Оксани Корчак, Україна могла б запозичити іноземний досвід та впровадити тестове опитування.

"Повинна бути експертиза, чи не є людина психічно хворою, не вживає наркотики і алкоголь. Щоб позбутися корупції в комісіях, які можна за гроші пройти, потрібні тести. У більшості цивілізованих країн використовують саме тести", - сказала Корчак.

Зараз при проходженні медичної комісії лікарі перевіряють у базах, чи знаходиться громадянин на обліку у психіатра. Втім цього може бути недостатньо, вважає директор автошколи EasyDrive Ганна Кушнарьова. На її думку, майбутні водії повинні ретельно перевірятися на адекватність.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року в Україні діють нові правила дорожнього руху. Зокрема, тепер швидкість автомобіля в населених пунктах не повинна перевищувати 50 км/год, а на дорогах повинна з'явитися відеофіксація порушень. Також водіїв чекає новий порядок видачі посвідчень і більш жорсткі штрафи за керування автомобілем у нетверезому стані.