В Україні кількість хворих на кір вища, ніж в інших країнах Європи разом узятих – ВООЗ

08 лютого 10:48

У Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що спалах кору стався через низький рівень вакцинації.

 

В Україні сумарна кількість хворих на кір вища, ніж в інших країнах Європейського регіону разом узятих, 53 тисячі хворих проти близько 34 тисяч. Згідно зі звітом Всесвітньої організації охорони здоров'я для Європейського регіону, минулого року у Європі через хворобу померли 72 людини, з яких 16 – жителі України.

Вказується, що загалом кількість хворих на кір у регіоні сягнула понад 82 тисячі людей. Такі дані є найбільшим показником десятиліття, рівень щеплення у країнах досі є недостатньо високим для запобігання циркуляції вірусу, пише BBC Україна.

Перша п'ятірка країн Європейського регіону з найбільшою кількістю хворих на кір у 2018 році виглядає наступним чином: Україна (53 218 осіб), Сербія (5 076 осіб), Ізраїль (2 919 осіб), Франція (2 913 осіб), Італія (2 517 осіб).

У Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що в Україні спалах кору стався через низький рівень вакцинації. До кінця 2017 року частка вакцинованих дітей зросла приблизно до 90%, але такий рівень необхідно підтримувати й надалі, аби ситуація із захворюванням покращилася.

Нагадаємо, минулого року в Україні було зафіксовано два спалахи захворюваності на кір. Перший – навесні, проте вже на початку липня захворюваність на кір в Україні пішла на спад. Другий – восени та на початку грудня. Випадки масового захворювання учнів навчальних закладів були зафіксовані у Вінницькій, Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Одеській областях.

Через спалах захворювання у МОЗ вирішили змінити нормативно-правову базу, щоб дорослі в групі ризику могли робити безкоштовні щеплення від кору вакцинами, закупленими на національному рівні.