В Україні 80 видів наркотиків не включені в список заборонених

04 липня 19:29

За поширення цих НПР не передбачена кримінальна відповідальність.

 

В Україні близько 80 видів нових психоактивних речовин, які вилучалися правоохоронними органами України за останні кілька років, до цих пір не включені в список підконтрольних речовин. Тобто за поширення цих НПВ, які по суті є синтетичними аналогами наркотиків і психотропів, не можна притягнути наркозлочинців до кримінальної відповідальності. Про це повідомив начальник департаменту протидії наркозлочинності Андрій Кіхтенко.
За його словами, НПР - це синтетичні аналоги традиційних наркотиків. Щороку на світовому ринку з'являються десятки нових видів НПВ. Їх збувають в основному через інтернет і коштують вони дешевше традиційних. Кіхтенко вважає, що вирішення проблеми - у віднесенні НПВ до аналогів наркотиків і психотропів. Такий порядок, за його словами, вже розроблений спільно з Міністерством охорони здоров'я. Згідно з цим Порядком, можна буде протягом двох місяців після виявлення в незаконному обороті нових психоактивних речовин встановлювати над ними державний контроль.
"Зараз, наприклад, близько 80 видів нових психоактивних речовин, які вилучалися правоохоронними органами України за останні кілька років, до цих пір не включені в список підконтрольних речовин. Тобто за поширення цих НПВ, які по суті є синтетичними аналогами наркотиків і психотропів, не можна залучити наркозлочинців до кримінальної відповідальності", - сказав Кіхтенко в інтерв'ю "112 Україна".
Він також назвав найпоширеніші наркотики в Україні.
"В Україні найбільш поширений наркотик, як і у всій Європі, це канабіс. Аудиторія - молодь. Потім за популярністю йдуть опіати - опіум, макова солома, їх синтетичні аналоги - такі, як метадон. Потім йдуть стимулятори амфетамінового ряду - амфетамін, метамфетамін, МДМА (екстазі). І тільки потім - нові психоактивні речовини", - сказав він.
За словами Кіхтенка, ринок нових психоактивних речовин в Україні займає невелику частку, але він розвивається. Аналогічна ситуація і в країнах ЄС. Однак жителі Євросоюзу більш забезпечені і можуть дозволити собі героїн, в Україні ж віддають перевагу дешевим аналогам, говорить поліцейський. Тому поставки героїну йдуть в основному транзитом до Європи. Також серед українців не дуже популярний кокаїн через його високу вартість.
Як повідомлялося раніше, в "Борисполі" затримали групу наркодилерів з кокаїном на 30 мільйонів гривень. Злочинну групу організував громадянин Туреччини. 42-річний турок забезпечував закупівлю і поставку наркотиків на територію України.