В ПЦУ відреагували на рішення суду про скасування перейменування УПЦ МП

23 квiтня 12:59

Вважають, що жодне рішення суду не змінить сприйняття церкви як ворожої.

 

Заступник Голови Управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря заявив, що жоден суд не зможе зробити Московський Патріархат - не московським. Таким чином в ПЦУ прокоментували рішення суду щодо призупинення перейменування УПЦ Московського патріархату.

"Жоден суд не здатен зробити Московський Патріархат - не московським. До речі, за кілька днів Православна Церква згадуватиме про два найбільш ганебні засідання суду в цілій людській історії", - написав Зоря у Facebook.

22 квітня окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії Української православної церкви Московського патріархату у справі за позовом про скасування перейменувати УПЦ (МП), яка повинна була змінити назву на Російську православну церкву в Україні.

Нагадаємо, що закон, який зобов'язує релігійні організації змінювати назву, якщо їхнє управління перебуває на території Росії, набув чинності 27 грудня 2018 року. Документ передбачає, що релігійна організація, що входить в структуру релігійної організації з центром в державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованій її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої центру за межами країни. Вона буде зобов'язана в своєму статутному назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої знаходиться за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Відповідно до закону, якщо протягом 4 місяців церква з центром в РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут в цій частині втратить силу.